Styrgrupp: Soites område stegrar till spridningsfasen – nya rekommendationer kommer

Arkivbild: infektionsmottagningen i Karleby. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Arkivbild: infektionsmottagningen i Karleby.

Antalet bekräftade coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt ökar. Epidemin når fasen för samhällsspridning för första gången.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På söndagen konstaterade coronastyrgruppen i Mellersta Österbotten att sjukvårdsdistriktet befinner sig i en fas med snabb smittspridning. Coronaläget uppfyller alltså kriterierna för den tredje fasen, som kommer efter accelerationsfasen och basnivån. 

Det är främst unga, 12–25 åringar, som smittas och därför rekommenderar coronastyrgruppen att alla läroanstalter på andra stadiet övergår till distansundervisning nästa vecka (17–21 maj).

Det är främst i Kannus som situationen är svår. Där kommer undervisningen för elever i årskurs 4–9 att fortsätta på distans nästa vecka. Även andra kommuner kan ta ett beslut att övergå till distansundervisning.

I fasen med samhällsspridning rekommenderas munskydd för alla över 12 år inom grundutbildningen. 

Styrgruppen kommer att samlas på nytt på tisdag och granska vilka rekommendationer som gäller i områden med snabb smittspridning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Så kom Karleby ur coronans grepp – "Folk har följt rekommendationerna"

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.

Intensivt testande, stränga karantäner och en befolkning som lytt restriktionerna har tagit Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt ur den indiska coronavariantens grepp.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan

Följ med valet i din kommun

Visa resultat