Coronasmittan fortsätter sprida sig inom Soites område och incidenstalet klättrar nu från 864 i måndags till 950. Under tisdagen bekräftades 108 nya coronafall inom Mellersta Österbotten och Kronoby.

Den regionala myndighetsgruppen bedömer att riskgrupper och äldre som tagit coronavaccin ändå har ett gott skydd mot att insjukna allvarligt. För tillfället vårdas två coronapatienter på Mellersta Österbottens centralsjukhus och ingendera behöver intensivvård.

Det är fortfarande främst barn, unga och personer i arbetsför ålder som smittas. Av de som smittats förra veckan var 92 procent under 60 år.


Soites område är fortfarande i spridningsfasen och de regionala rekommendationerna och restriktionerna fortsätter. Alla rekommendationer och restriktioner finns listade på Soites webbplats.

Myndighetsgruppen har redan länge önskat att regionförvaltningsverket inför en gräns på maximalt 10 personer för allmänna tillställningar. I dag är gränsen 20 personer, men enligt myndighetsgruppen lär regionförvaltningsverket uppdatera sina restriktioner inom kort.