Förra veckan bekräftades 348 nya fall av covid-19 inom Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soites område. 
Det innebär att incidenstalet stiger från 650 till 864.

 
 

Vid Mellersta Österbottens centralsjukhus vårdas för tillfället tre coronasmittade personer. Ingen av dem behöver intensivvård.


Under veckan togs ungefär 2 050 coronatest och av dem var 17 procent positiva. Det är en större andel än veckan innan då 14,6 procent var positiva.

Samtidigt som coronaläget fortsätter förvärras och allt fler coronatest tas vid Soites vårdenheter börjar samkommunen nu rekommendera många att förlita sig till självtest för covid-19. Ett positivt resultat i ett självtest ska anses likställt med ett positivt resultat i Soites coronatest. Därför kan mörkertalet i de officiella siffrorna nu vara stort.

Smittspårningen fungerar sedan årets början så att personer som får positivt svar på sitt coronatest numera endast får ett textmeddelande, inget telefonsamtal, från Soite. De smittade som endast har lindriga symptom behöver inte vara i kontakt med Soite per telefon utan kan följa instruktionerna i textmeddelandet.

En person som fått positivt svar på antingen Soites coronatest eller ett självtest, men endast har lindriga symptom, ska vara i isolation i hemmet i minst 10 dygn. I fall personen fått tredje dosen coronavaccin för minst en vecka sedan eller tidigare insjuknat i covid-19 och sedan fått en vaccindos för minst en vecka sedan krävs endast 5 dygns isolering.

Nu har 89,7 procent av de över 12-åriga invånarna inom Soites område fått första dosen coronavaccin, 86,2 procent har fått andra dosen och 49,6 procent har fått tredje dosen.