348 nya coronafall inom Soite förra veckan – positivt självtest innebär också isolering

Soite hinner inte testa alla som har symptom på eller exponerats för covid-19 just nu. Många rekommenderas använda självtest och deras resultat är lika bindande som Soites egna tester. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Soite hinner inte testa alla som har symptom på eller exponerats för covid-19 just nu. Många rekommenderas använda självtest och deras resultat är lika bindande som Soites egna tester.

Coronaläget fortsätter vara allvarligt inom Soite och incidenstalet har ökat ytterligare till 864. Många rekommenderas förlita sig till självtest och positivt självtest innebär att man ska hålla sig isolerad i minst 5 eller 10 dygn, beroende av sin vaccinstatus.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förra veckan bekräftades 348 nya fall av covid-19 inom Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soites område. 
Det innebär att incidenstalet stiger från 650 till 864.

 
 

Vid Mellersta Österbottens centralsjukhus vårdas för tillfället tre coronasmittade personer. Ingen av dem behöver intensivvård.
Annons

Under veckan togs ungefär 2 050 coronatest och av dem var 17 procent positiva. Det är en större andel än veckan innan då 14,6 procent var positiva.

Samtidigt som coronaläget fortsätter förvärras och allt fler coronatest tas vid Soites vårdenheter börjar samkommunen nu rekommendera många att förlita sig till självtest för covid-19. Ett positivt resultat i ett självtest ska anses likställt med ett positivt resultat i Soites coronatest. Därför kan mörkertalet i de officiella siffrorna nu vara stort.

Smittspårningen fungerar sedan årets början så att personer som får positivt svar på sitt coronatest numera endast får ett textmeddelande, inget telefonsamtal, från Soite. De smittade som endast har lindriga symptom behöver inte vara i kontakt med Soite per telefon utan kan följa instruktionerna i textmeddelandet.

En person som fått positivt svar på antingen Soites coronatest eller ett självtest, men endast har lindriga symptom, ska vara i isolation i hemmet i minst 10 dygn. I fall personen fått tredje dosen coronavaccin för minst en vecka sedan eller tidigare insjuknat i covid-19 och sedan fått en vaccindos för minst en vecka sedan krävs endast 5 dygns isolering.

Nu har 89,7 procent av de över 12-åriga invånarna inom Soites område fått första dosen coronavaccin, 86,2 procent har fått andra dosen och 49,6 procent har fått tredje dosen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan