Förra veckan bekräftades 601 nya fall av covid-19 inom Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soites område. Det är fler än veckan innan då man bekräftade 557 fall. Incidenstalet stiger från 1 169 till 1 496.

 

Under förra veckan togs sammanlagt omkring 1 900 coronatest. Av dem var hela 32 procent positiva.

För tillfället vårdas 9 personer för covid-19 vid Mellersta Österbottens centralsjukhus, ingen av dem behöver intensivvård. En covidsmittad avled under förra veckan.


Självtest rekommenderas som främsta testmetod för de som har symptom på covid-19; till exempel feber, snuva eller hosta. Den som får positivt utslag i ett självtest bör isolera sig i minst 5 dygn och behöver kontakta Soite endast i fall symptomen är allvarliga.

Den som testar positivt för coronasmitta i Soites coronatest får ett textmeddelande med instruktioner. Smittade som är över 60 år ringer Soite upp.


Soite rekommenderar fortfarande de som inte har fullt vaccinskydd mot covid-19 att låta vaccinera sig så fort som möjligt.

Hittills har 89,9 procent av invånarna över 12 år på Soites område fått första dosen coronavaccin, 86,7 procent andra dosen och 55,8 procent tredje dosen.