Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.9.2019

En dag framåt

Glad idag...

...är elever och personal

Nyhetsbild

Förhandlingar väntar efter ovisst Israelval

Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal. – Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Nyhetsbild

Föräldrar och bybor vädjar om tilläggstid för skolan i Hirvlax

Som väntat fyllde föräldrar och bybor  i västra Munsala den stängningshotade skolan i Hirvlax där staden bjöd in till information och diskussion om indragningen av skolan.

Nyhetsbild

Bo Kaspers-sångaren om Vasaminnet: "Jag var så lycklig den kvällen"

Bo Sundström gör en solospelning i Vasa på fredag. "Det blir inte alltid bra – ibland blir det ganska uselt" säger den albumaktuella Bo Kaspers-sångaren om sitt låtskrivande.

Nyhetsbild

IFK vann genrepet mot Kronan – Jens Östman i måltagen

ISHOCKEY Hockeytvåan närmar sig med stormsteg. På onsdagskvällen var det genrep för IFK Lepplax och Kronan. Det var hemmalaget IFK som gick segrande ur den bataljen.

NIK segrade mot KPS på bortaplan

NIK vann onsdagens match borta mot KPS i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. I halvtid ledde laget med 1–0, en ledning som utökades i andra halv...

Nyhetsbild

Väntad räntesänkning av Fed – rådande ovisshet är orsaken

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan – med hänvisning till rådande ovisshet.

Nyhetsbild

Sport tog segern i Kouvola: "Gör man sju mål behöver man inte leta fel"

ISHOCKEY Sport öppnade segerkontot för säsongen och det med besked i bortamötet med KooKoo. Segern var Sports första någonsin under ordinarie matchtid i FM-ligan i Kouvola.

Nyhetsbild

Äldre kvinna fast på toalett i sex dagar

Syskonbarnet till en 83-årig kvinna i Dinan i nordvästra Frankrike blev orolig när hon inte hört av sin äldre släkting på flera dagar, och larmade polisen som tog sig in i lägenheten för att undersöka saken.

Nyhetsbild

Samtyckeslagen debatterades i riksdagen: "Sex utan samtycke är våldtäkt"

Debatten var stundvis frän när riksdagen diskuterade samtyckeslagen i plenisalen i onsdags. Debatten handlade främst om vad som är det största problemet när det gäller sexualbrott.

Nyhetsbild

Åklagare: "Nu känns samtyckeslagen självklar"

I Sverige har samtyckeslagen lett till att fler brott bedöms som våldtäkt, och straffen är strängare. "Vi har fått en helt ny spelplan", säger åklagaren Christina Voigt.

Hermes tappade på slutet

ISHOCKEY Nu har Karlebylaget kniven mot strupen.

Piggt NIK vann i Karleby

FOTBOLL Målvakten i KPS höll siffrorna nere.

Nyhetsbild

Ha åkern i skick – släpp ut mindre näring i vattendrag

För att granska åkerns skick gäller det att gå under ytan. Det ska göras i ett nytt projekt för att minska näringsutsläppen i vattendragen.

Nyhetsbild

Kommundirektörer försiktigt nöjda med statsbudgeten: "Många saker är ljusare"

ÖSTERBOTTEN Kommunerna ser ut att få det lite enklare framöver. Men utmaningar finns kvar, säger Jakobstads Kristina Stenman och Jenny Malmsten i Malax.

Sport utklassade KooKoo på bortaplan

Sport fick rejäl utdelning när laget vann på bortaplan mot KooKoo i Finland FM-Ligan i hockey med hela 7–2 (1-0, 5-2, 1-0). Bakom de tre poängen för S...

Nyhetsbild

Statsminister Rinne och president Macron diskuterade klimatet och rättsstaten

Finlands EU-ordförandeskap och brexit var i fokus när statsminister Antti Rinne och Frankrikes president Emmanuel Macron träffades i presidentens residens Élyséepalatset i Paris på onsdagen.

Nyhetsbild

Analytiker: Finland bidrar indirekt till illegal handel med mänskliga organ i Kina

Tiotusentals olagliga transplantationer av mänskliga organ sker varje år i Kina. Organen har ofta skurits ur avrättade politiska fångars kroppar, uppger en grupp experter som besökte Helsingfors på onsdagen.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt tar sig an unikt fall – ska avgöra om en ko kan begå hemfridsbrott

I RÄTTEN. Kan en helt vanlig ko faktiskt begå ett hemfridsbrott? Eller ska – kan – djurägaren ställas till svars? Ibland har Österbottens tingsrätt knepiga frågor på bordet.

Nyhetsbild

Caroline brinner för folkdans – nu kör hon igång med ett nytt folkdansgille

Caroline Doktar var åtta år när hon började dansa i Vestersundsby folkdanslag. Det kom att bli startskottet för en passion som fortfarande håller i sig.

Arg idag...

...är en familjefar

Nyhetsbild

Kuluttaja: Adlibris publicerade nazistvänlig text på sin webbplats

Nordens största bokhandel på nätet Adlibris publicerade en text med nazistiska sympatier i augusti.

Nyhetsbild

Futuristen Niko Herlin: 16-åringar borde få möjlighet att arbeta vid sidan av studierna

Hur mycket vi än drömmer och fantiserar krävs det handling för att förändring ska ske. Och förändring måste ske, speciellt inom utbildningsvärlden, anser futuristen Niko Herlin.

Nyhetsbild

VCS får inte bara en, utan tre miljoner – Henriksson: "Har betydelse vem som sitter med vid borden"

Vasa centralsjukhus får totalt tre miljoner euro i tre år för att finansiera omfattande jour på två språk. Enligt SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson innehåller stadsbudgeten många små men för Österbotten viktiga satsningar.

Nyhetsbild

Hemmaförarna Ahlnäs och Hertén favorittippade i Rapakungen

MOTORSPORT Lägg namnen Fredrik Hertén och Robin Ahlnäs på minnet. Bägge tillhör kategorin favoriter när förarna trampar gasen i botten på Måtarsberget på söndag.

Nyhetsbild

Olycksplanet var för tungt lastat – orsaken till kraschen är ändå oklar

Det flygplan med fallskärmshoppare som kraschade utanför Umeå var både för tungt och för baktungt när det lyfte, enligt Statens haverikommission. Myndigheten har nu presenterat sin statusrapport efter olyckan den 14 juli.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola: ”Enskilda projekt drar ner vinsten”

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag. Orsaken är enskilda projekt, säger koncernens vd Jaakko Eskola.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Rikspolitikern som försöker tabubelägga realismen

Före internets tid hade journalisterna på tidningarna, radion och tv:n ett informationsmonopol. Det var inte bra.

Nyhetsbild

Stabilt förlustpris på minkskinn även i Vanda

Inte heller Saga Furs lyckades vända priset på minkskinn uppåt på säsongens sista minkauktion som avslutades i Vanda på onsdag.

Nyhetsbild

Polislärare misstänkt för sexuella trakasserier

En lärare vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors misstänks för två fall av sexuella trakasserier och för missbruk av tjänsteställning. Fallet går vidare till åtalsprövning.

Nyhetsbild

Samfällighet söker ny fastighetschef – Martin Kankkonen slutar

KARLEBY Karleby kyrkliga samfällighet är i behov av en ny fastighetschef. Detta efter att Martin Kankkonen har begärt avsked från sin tjänst från och med 18 september.

Nyhetsbild

Wärtsilä resultatvarnar – aktien faller

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Bränsleskatten höjs i augusti 2020 – Höjningen tar oss till toppen av alla länder i Europa

JAKOBSTAD Skärpt skatt från augusti på bland annat fossila bränslen svider förstås i bilisternas plånbok.  Men det är ännu värre om du är en storrökare.

Nyhetsbild

Direktrapportering: Haverikommissionen i Sverige presenterar rapport om flygkraschen i Umeå

I somras omkom nio personer från en fallskärmsklubb i en flygkrasch i Umeå. I dag presenterar svenska haverikommissionen en preliminär rapport om olyckan. Följ TT:s direktrapportering från presskonferensen! 
 
 

Nyhetsbild

Centria planerar ny utbildning i Jakobstad

JAKOBSTAD Yrkeshögskolan Centria vill utbilda systemutvecklare i Jakobstad. Den ettåriga utbildning som planeras ska hålla till i Campus allegro.

Nyhetsbild

Kammarorkester på besök i skolan – Musiklärare: "Ett oerhört viktigt arbete"

KARLEBY Mozart, Bach, Brahms, Tjajkovskij - och Elton John. Det var ett gäng förnäma herrar som besökte Öja skola via sina musikstycken som Mellersta Österbottens Kammarorkester framförde under en halvtimmes minikonsert på onsdagen.

Nyhetsbild

Jukka Mäkynen om statsbudgeten: Högre bränslepriser straffar landsbygden

Sannfinländarnas Jukka Mäkynen tycker statsbudgeten ser bra ut överlag, men anar oråd. Han menar att regeringen hade för bråttom.

Nyhetsbild

Räcker regeringens 25 sysselsättande åtgärder till? Arbetsbyrå lovordar – ekonomer ifrågasätter

På tisdagen presenterade regeringen sina metoder för att uppnå en högre sysselsättning. Vad säger de högljuddaste kritikerna nu och vilka åtgärder funkar bäst?

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen om att Riksåttan får omkörningsfiler: "En riktig glädjens dag"

Den här tiden nästa år börjar arbetet med att förbättra sträckan Vassor-Ölis. Det här är bara början, enligt SFP:s Ollikainen.

Nyhetsbild

Lions överräckte leksaker till jouren på Malmska

Pedersöre Lions överräckte leksaker till Malmska jouren.

Nyhetsbild

Annika Saarikko har fått en pojke – "En förtjusande och lugn typ"

Riksdagsledamot Annika Saarikko (C) födde en pojke natten till onsdagen.

Nyhetsbild

30 meter för kort skolväg – familj överklagar skolskjutsärende

PEDERSÖRE En familj i Pedersöre har lämnat in en överklagan till nämnden för utbildning och småbarnspedagogik. Överklagan gäller att deras barn inte får skolskjuts i år.

Nyhetsbild

RECENSION: Portförbud på livstid, mordhotad och utbränd – Krista Siegfrids bjöd på den ocensurerade versionen av sitt liv

Recension Krista Siegfrids är en chosefri naturbegåvning på scenen. Hon är slagfärdig och humoristisk – och sjunga kan hon också, skriver Patrik Back i sin recension av "Krista Siegfrids – Ett ocensurerat liv".

Nyhetsbild

Riksåttan får pengar i statsbudgeten: "Mycket glädjande", säger Kim Berg

Förbättringen av sträckan Vassor-Kärklax kommer att genomföras åren 2020-2021. Detta enligt ett pressmeddelande från SDP.

Nyhetsbild

Lokala apotek blir del av kedja – satsar på nya typer av tjänster

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Bothnia-apoteket i Jakobstad och apoteket i Bennäs är bland de första som ansluter sig till apotekskedjan Olo.

Nyhetsbild

Juncker hoppas på lösning om brexit

Vi väntar på skriftliga förslag om brexit, framhåller ledningen i EU.Vi har sådana – men ni får dem inte än, kontrar London. Hoppet om en lösning i tid lever ändå vidare.

Nyhetsbild

Jyrki Kaiponen: Budgetförslaget rätt bra för landskapet

T.f. landskapsdirektör Jyrki Kaiponen säger att budgetförslaget ser rätt bra ut för Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Praovecka för Sursiks elever – Viggo gör sin prao på Jakobstads bibliotek

JAKOBSTAD 15-årige Viggo McCartan från Överesse tillbringar sin första praovecka på Jakobstads bibliotek, och är hittills nöjd med sitt val.

Nyhetsbild

Peter Östman och Janne Sankelo om statsbudgeten – vem ska betala kalaset?

Kommer pengarna att räcka? Oppositionens Peter Östman (KD) och Janne Sankelo (Saml) är inte övertygade efter att ha bekantat sig med regeringens statsbudget. Östman saknar också en analys av utbildningssatsningarna.

Nyhetsbild

Folktinget får mer pengar igen: "Ingen självklarhet att man får använda svenska i Finland"

Svenska Finlands folkting hör till vinnarna i årets budgetmangling. Budgetanslaget för Folktinget höjs med cirka 35 procent.

Nyhetsbild

Nu finns lokalproducerad falafel – deras företag bygger på vänskap

KARLEBY Nanne Jalma och hennes kompisar blev sugna på falafel. Men det fanns ingenting att köpa som var lika bra som den som deras irakiska väninna gjorde. Nu har de sin egen produkt på marknaden.

Nyhetsbild

Haverikommissionen i Sverige släpper rapport om flygolyckan i Umeå

Nio personer omkom när ett mindre flygplan störtade på en ö utanför Umeå den 14 juli i år. I dag presenterar svenska statens haverikommission en första rapport om olyckan.

Nyhetsbild

Ski Team Mäenpää krympte truppen men tävlar som i vintras

LÄNGDSKIDOR Ski Team Mäenpää har krympt såväl budgeten som truppen, men kommer ändå att delta i lika många deltävlingar i Visma Ski Classics som förra säsongen.

Nyhetsbild

Jean-Claude Juncker: Verklig risk för avtalslös brexit

Inget vet när eller hur Storbritannien lämnar EU. Men läget ser inte lovande ut, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nyhetsbild

Händer i dag: Samtyckeslagen diskuteras i riksdagen

På onsdag eftermiddag för riksdagen en remissdebatt om medborgarinitiativet om att definiera våldtäkt utifrån avsaknad av samtycke.

Nyhetsbild

Mannen som vill ha revansch

RECENSION Staffan Bruun låter Anders Wiklöf komma till tals i underhållade memoarbok. Henrik Othman har läst "Murarens son".

Nyhetsbild

Har du ryggproblem? Svara gärna på vår enkät!

Flera läsare har redan fyllt i Vasabladets och ÖT:s enkät om ryggproblem. Vill du också delta? Här hittar du enkäten.

Nyhetsbild

Den klingande grodan ger ny föreställning

KARLEBY I helgen är det premiär för barnteatergruppen Den klingande grodans föreställning "Grodan Kling och cirkusens hemlighet" i Karleby arbetarhus.

Nyhetsbild

Maskerade personer i en lägenhet i Tammerfors – polisen misstänker grov misshandel och rån

Polisen grep tre personer på onsdagskvällen i Tammerfors. Tre målsägande och ett vittne följde också med polisen till polisstationen.

Nyhetsbild

Tuff fotbollshöst väntar Uotinen när han ska rädda KPV

FOTBOLL Det sker en diger statistikföring av ligalagens matcher. Den avslöjar flera orsaker till att KPV nu kämpar om nytt seriekontrakt. Nya tränaren Jani Uotinen ger sin syn på de dystra siffrorna.

Norrman stal vin för 6000 euro från norska Vinmonopolet

En 28-årig norsk vintjuv siktade in sig på vinflaskor värda cirka 444 euro när han steg in i norska motsvarigheten till Alko.

Antti Rinne träffar Emmanuel Macron i Paris

Det är bråda tider för statsministern, först presenterade han statsbudgeten och nu ska han på ett besök i Frankrike.

Nyhetsbild

Finland tar emot minst 850 kvotflyktingar nästa år

Finland tar emot fler kvotflyktingar än tidigare. Det blev klart på tisdagen.

Nyhetsbild

Kronoby backar om skolmaten, eleverna kan få fiskpinnar och ugnskorv igen

KRONOBY När Kronoby kommun upphandlade skolmaten i våras månade man om att få så ren och näringsrik mat som möjligt. Nu är man beredd att pruta en del på kraven.

Nyhetsbild

DEBATT: Är vår landsbygd verkligen roten till allt det onda här i världen?

Tyvärr så får man det intrycket när man läser vad som basuneras ut i våra medier, ibland med både tjock och röd text.

DEBATT: Matvanorna en del av framtidsfrågan

Vasa Övningsskolas satsning på klimatsmart mat har väckt starka reaktioner.

DEBATT: Kan Jakobstad godkänna fiskuppfödning?

Om fiskodling eller annan verksamhet hotar att försämra vattenområdens läge, kan enligt EU:s direktiv ett sådant tillstånd inte godkännas.

KOLUMN: Utomhuspedagogik kan så nyttiga frön

Regnet smattrar mot taket i kåtan och brasan sprakar. Det är en torsdag morgon i slutet av augusti.

Nyhetsbild

Orkanen Humberto närmar sig Bermuda

Orkanen Humberto ökar i styrka, och har nu uppgraderats till en kategori 3-orkan.

Saudiarabien: Vi har bevis på att Iran attackerade

Saudiarabien hävdar att landet har bevis för att Iran var inblandat i helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar.

Nyhetsbild

Fans kan hyra rum på "Downton Abbey"-slottet

Uthyres: Ett av de 300 rummen på slottet Highclere Castle, där den populära serien spelades in.

Nyhetsbild

Greta Thunberg hyllas av Barack Obama: "Vi är ett team"

USA:s förre president Barack Obama hyllar svenska klimataktivisten Greta Thunberg efter deras andra möte.

Pedersöre höjer tomtpriser

PEDERSÖRE Pedersöre höjer tomtpriserna nästa år. Men bara med 5-20 cent per kvadratmeter.

Nyhetsbild

Så jobbar kommunerna för digitaliseringen bland äldre – "Viktig fråga som inte ska nonchaleras"

Medborgarinstituten och biblioteken spelar huvudrollen när kommunerna i Österbotten lotsar sina äldre i digitaliseringen. Ingen övergripande plan finns men orterna är medvetna om ansvaret. De äldre förväntas också vara aktiva.

Nyhetsbild

Pensionärsförbundet: Kommunerna behöver en praktisk plan för digitaliseringen

Pensionärsförbundet vill ha en starkare styrning från statligt håll för att få äldre att greppa pekplattan, datorn och mobilen. "Att vänta på att situationen löser sig med tiden är att komma undan för lätt."

Nyhetsbild

LEDARE: Inkomstklyftan vidgas också hos oss

Vill de etablerade politiska partierna ha kvar sitt stöd i de breda folklagren är de tvungna att göra vad som göras kan för den ekonomiska jämställdheten.