Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

26.2.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Var får man dumpa snö när gården är full – så säger lagen

Det är fullt med snö på den egna gården. Men på andra sidan gatan bor ingen så där kan man ju dumpa hur mycket som helst. Eller?

Nyhetsbild

Amerikanskt flyganfall i Syrien väcker ilska

USA har genomfört ett flyganfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd milis, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.Anfallet uppges vara det första kända som amerikanska styrkor utfört sedan Biden tillträdde som president.

Nyhetsbild

Äldre ungdomar lider mer av coronakrisen än yngre – många söker hjälp hos stödtjänster

Coronaepidemin har påverkat ungdomars sociala liv i högre grad än deras fysiska hälsa. Många unga upplever distansundervisningen som något negativt och allt fler kontaktar stödtjänster med anledning av sviktande psykiskt välmående.

Nyhetsbild

Ny forskning visar: Så här ser coronapandemin ut

Med hjälp av den smittspårning som ägde rum i den kinesiska provinsen Hunan i början av förra året har forskare skapat en bild av pandemin. På bilden syns tydligt att de allra flesta inte för smittan vidare över huvud taget.

Nyhetsbild

USA: Kronprins godkände mordet på Khashoggi

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman godkände personligen mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det hävdar amerikansk underrättelsetjänst i en tidigare hemligstämplad rapport. USA inför sanktioner mot en lång rad saudiska medborgare.

Nyhetsbild

Snötyngt tak skadade sprinkler i Nykarleby och orsakade larm

Ett automatlarm utöstes just före klockan åtta på fredag kväll på Pensalavägen.

Nyhetsbild

FM-silver i hallsäsongens enda tävling för Mathilda Kvist – Vasa IS inledde junior-FM med tre medaljer

FRIIDROTT Junior-FM avgörs i Tammerfors i helgen och Vasa Idrottssällskap inledde med tre medaljer. Vaasan Toverit och Närpes Kraft knep varsitt FM-guld.

Nyhetsbild

Bildningsdirektör Terho Taarna om coronafallet: Överraskande då läget varit så lugnt i Karleby

Eftersom coronaläget varit bra i Karleby en långt tid var det nog en överraskning för bildningsdirektören att Hakalax skola drabbats av coronavirussmitta.

Nyhetsbild

Villkorligt för man som köpt alkohol och tobak åt unga

KARLEBY En 36-årig man som langat alkohol och tobak åt minderåriga i Karleby har dömts till tre månader villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Minkskinnen redan en bristvara – priserna stiger

Nu är minkskinnen tillbaka på en lönsam nivå. Det visar säsongöppningen på Kopenhagen Fur, där medelpriserna steg med nästan 80 procent jämfört med september.

Nyhetsbild

Landets snabbaste kvinna går i pension – har varit van att nå sina mål

KARLEBY Helinä Marjamaa går i pension från tjänsten som förvaltningsdirektör för Karleby kyrkliga samfällighet.

LEDARE: Det handlar mer om ett ultralopp utan vinnare

För ett år sedan visste vi inget om vare sig en första eller andra nedstängning. Eller att många människor skulle bli långtidssjuka.

Nyhetsbild

Droghandeln florerar på webbens mörka sidor – "I Vasa säljer man droger och en pistol just nu", säger forskare

Brottslingarna har flyttat ut på nätet. Med hjälp av tjänster som Tor kan vem som helst köpa droger, sex och vapen anonymt – också i Österbotten.

En person omkom i trafikolycka i Kannus

KANNUS Ett släpfordon körde av vägen vid 16-tiden på Kajanavägen. En person omkom i olyckan.

Nyhetsbild

Brist på kvinnliga ingenjörer i Svenskfinland – "Jätteviktigt att ta tag i detta"

Åbo Akademi har startat en ny arbetsgrupp för att öka antalet kvinnliga it-studerande. Det skulle inte krävas stora insatser för att få till en förändring, menar Sepinoud Azimi, docent i informationsteknologi.

Nyhetsbild

Nytt coronafall inom Soite – massexponering i Hakalax skola

På fredag eftermiddag konstaterades ytterligare ett nytt coronafall inom Soite och massexponering i Hakalax skola.

Nyhetsbild

TS: Misstänkt för barnpornografibrott ville bli borgmästare i Åbo

Skolgångsbiträde fotograferade lågstadieflickor i duschen och skickade bilderna till sin pojkvän, som var uppställd i borgmästarvalet i Åbo, skriver Turun Sanomat.

Nyhetsbild

Här knuffar sig ryska diplomaterna ut ur Nordkorea – jublar när de korsar gränsen till Ryssland

Åtta ryska diplomater och deras familjer, däribland en treårig flicka, har lämnat Nordkorea på en tralla. Det ovanliga färdmedlet är ett resultat av Nordkoreas strikta virusrestriktioner som stängt gränserna för resor med flyg eller tåg.

Nyhetsbild

Gnabb under hemmafest slutade med en kniv i hjärtat

KARLEBY En hemmafest med ett antal unga män i Karleby slutade med ett knivhugg mot hjärtat. Österbottens Tingsrätt dömde förövaren till fängelse i tre år.

Nyhetsbild

Tone Schunnessons roman blir film

Författaren Tone Schunnessons roman "Dagarna, dagarna, dagarna" ska bli långfilm, i regi av Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz, uppger förlaget Norstedts i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Myanmars ledare fängslad på okänd ort

Militärjuntans ledare i Myanmar har flyttat fängslade Aung San Suu Kyi till hemlig ort. Kravallpolis skingrar demonstranter med så kallade gummikulor och chockgranater.

Nyhetsbild

Kommunförbundets nya svenska direktör: Kartan ritas om efter reformen – för både kommunerna och förbundet

De finlandssvenska kommunerna har nya, regelbundna träffar att se fram emot från och med i höst. – Interaktion och dialog ska prägla mitt ledarskap, säger Ulf Stenman, tillträdande svensk direktör vid Kommunförbundet.

Nyhetsbild

Ny rekommendation nästa vecka: Inte fler än 6 personer bör samlas samtidigt – speciellt inte inomhus

ÖSTERBOTTEN Från måndag bör fler än sex personer inte träffas privat. Från tisdag gäller samma gräns för offentliga sammankomster.

Nyhetsbild

VM-silver till Finland – Ilkka Herolas ursinniga skidåkning gav utdelning

NORDISK KOMBINATION För första gången på 14 år har Finland tagit en VM-medalj i nordisk kombination. Ilkka Herola stod för en otrolig insats i skidmomentet och det gav utdelning i form av VM-silver.

KPV förstärker spelarledet med anfallare

FOTBOLL KPV presenterade sin nya förstärkning på fredagen. Det är en rutinerad anfallare som varvat åtskilliga länder under sin långa resa till Finland.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöter lämnar in spörsmål om gratis terapiutbildning: "Alltför få psykoterapeuter ger vård på svenska"

Utbildningen i psykoterapi är dyr och alla kan inte gå den. Samtidigt behöver vi mera terapeuter. SDP-politikerna Johan Kvarnström och Matias Mäkynen vill ha svar på hur ekvationen ska lösas.

Nyhetsbild

Begränsningarna fortsätter på samma nivå inom Soite

I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt begränsas antalet deltagare fortsättningsvis till 20 personer eftersom distriktet befinner sig på utgångsnivån.

Nyhetsbild

Åttio ÖID:are tävlar i FM, FSOM och ÖIDM – Femmans Fredric Portin medaljaspirant

SKIDORIENTERING Precis åttio ÖID-orienterare är anmälda till helgens tävlingar i skidorientering i Vindala. Det delas ut såväl ÖID-, FSO- som FM-medaljer.

Nyhetsbild

LISTA: Dessa får bidrag av Österbottens förbund — färre ansökningar än tidigare

38 300 euro, så mycket delar kulturnämnden vid Österbottens förbund ut till projekt som ska främja den finskspråkiga kulturen i landskapet.

Nyhetsbild

Metropolområdet stänger ner

Det svåra coronaläget i huvudstadsregionen tvingar myndigheter att stänga ett stort antal utrymmen för affärs- och hobbyverksamhet.

Nyhetsbild

LISTA: De får stöd från Högskolestiftelsen i Österbotten

Högskolestiftelsen stöder högskoleverksamheten i Österbotten med över 900 000 euro i år. Bland annat det nya magisterprogrammet i informationsteknologi vid Åbo Akademi får 50 000 euro.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart om Kronoby och undantagstillståndet – "RFV utreder saken"

KRONOBY Det är ännu oklart om Kronoby kan följa Soites lättare restriktioner, eller tvingas följa landskapet Österbotten när undantagstillståndet träder i kraft den 8 mars.

Nyhetsbild

Utvidgad tidsbokning till coronavaccinering

Från och med måndag utvidgas coronavaccineringen för riksgrupp 1. Då får också fler möjlighet att beställa tid i Jakobstadsområdet.

Nyhetsbild

Gripen person dog i Karlebyhäktet

KARLEBY En person har dött i polishäktet på polisstationen i Karleby förra veckans lördag. Det skriver Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Arbetsgrupp: Spelmonopolet kan fortsätta – oklart vad EU anser om frågan

Vi kommer med stor sannolikhet att se en omorganisering av intäkterna från penningspelen. Det troligaste alternativet är att statsbudgeten i framtiden omfattar det nuvarande systemet.

Nyhetsbild

Vårdchef om tidsbokning till vaccinering: "Läget är lugnare och under kontroll "

Rusningen till tidsbokningen till coronavaccineringen i Jakobstadsområdet har lugnat sig, uppger Lis-Marie Vikman som är chef för vårdarbetet på Social- och hälsovårdsverket.

Nyhetsbild

Norge öppnar gränsen för arbetspendlare

Norge öppnar gränsen för gränspendlarna. Beskedet kommer efter statsminister Stefan Löfvens samtal med Erna Solberg under fredagen.– Det känns så jädra gött. Nu korkar jag upp champagnen, säger Christian Perman från Strömstad som jobbar som inredare inne i Sarpsborg.

Nyhetsbild

Virus stänger berömd strandpromenad i Nice

Strandpromenaden Promenade des Anglais kommer att stänga som en del i de restriktioner som träder i kraft i Nice till helgen. Än så länge har Frankrike genom lokala åtgärder lyckats undvika en tredje lockdown – men virusfallen blir allt fler.

Nyhetsbild

En av de högsta siffrorna hittills: 720 nya fall av covid-19

Antalet nya smittfall per dygn fortsätter stiga i Finland. På fredagen rapporterades 720 nya fall av covid-19, en av de högsta dagliga siffrorna hittills.

Nyhetsbild

Yle: Raumavarvets vd ser allvarligt på anklagelser om förfalskade coronaintyg

Jyrki Heinimaa, vd vid Rauma Marine Constructions, säger till Yle att man kommer att utreda misstankarna om förfalskade coronaintyg grundligt.

LEDARKOMMENTAR: Tala om att partipolitiken förenhetligas

Det parti som kopierar är inte ett politiskt alternativ. Partiet är en kopia.

Nyhetsbild

Möjlig coronaexponering i matbutik i Karleby

KARLEBY Det är möjligt att personer som besökt Sale i Björkhagen datumen 21 till 23 februari har exponerats för coronaviruset.

Nyhetsbild

Klart: Soite kvar på utgångsnivån – ett nytt fall på fredagen

Det blir ingen övergång till accelerationsfasen för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Inte nu i alla fall, men de närmaste dagarna blir avgörande.

Nyhetsbild

Östman plagierade Adlercreutz på ÖT:s debattsida: "Nog skäms jag lite"

ÖSTERBOTTEN I ett debattinlägg använde Peter Östman (KD) nästan ordagrann text från en HBL-insändare av Anders Adlercreutz – men utan att hänvisa.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Var det Myranspelaren Martin Rasmus som gjorde Årets mål 2020?

FOTBOLL Såkabon Martin Rasmus, som spelar i IK Myran, bjöd på ett kanonmål i Nedervetil i somras.

Nyhetsbild

De flesta av fredagens coronafall är Vasabor

12 av dagens 17 coronafall är personer som bor i Vasa. Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen har man bra vetskap om smittkedjorna.

Nyhetsbild

Anders Hansen: "Motion gör oss resistenta mot stress"

JAKOBSTAD Hans böcker säljs i stora upplagor och han har intervjuats i radio och tv och hållit hundratals föreläsningar. Anders Hansen skulle ha varit i Jakobstad i onsdags, i stället blev det en onlineföreläsning.

Nyhetsbild

FSS-mästerskapen i Närpes ställs in: "Visst känns det surt"

LÄNGDSKIDOR Nu är det klart. Det blir inga FSS-mästerskap på skidor i Närpes nästa helg.

Nyhetsbild

Två fall av covid-19 i Jakobstadsområdet

Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg i Jakobstad meddelar om två nya fall av covid-19 på fredagen.

Nyhetsbild

Solig helg utlovas – men snötäcket lider

Det blir sol och plusgrader i helgen. Men mot mitten av nästa vecka blir det igen minusgrader dagtid.

Nyhetsbild

Taket på industrihall rasade i Småbönders – en person skadades lindrigt

KRONOBY En del av taket på en industrihall rasade på fredagsförmiddagen i Småbönders.

Nyhetsbild

Kronoby antog utmaning från Brahestad – mot skolmobbning, för respekt

KRONOBY Kronobyfullmäktige vill motverka skolmobbing, men också själva vara ett föredöme när det gäller att bemöta andra med respekt – oberoende av åsikt.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt i dag: 17 nya fall av corona

Det senaste dygnet har 17 personer konstaterats smittade av coronaviruset. Det berättar Vasa sjukvårdsdistrikt i sin förmiddagsrapport.

Nyhetsbild

Brittiska drottningen om vaccinsprutan: Gjorde inte ont

LIVE: Coronaläget – följ direkt

Här hittar du det senaste om coronaläget.

Nyhetsbild

Mäenpääs får tung norsk förstärkning till Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Team Nordic Athlete, det stall som släkten Mäenpää representerar i skidspåret, förstärker tävlingsledet med en etablerad norsk långloppsåkare.

Nyhetsbild

Metodistpastor Sarah Tiainen tar sig an nya utmaningar

KARLEBY Så länge Tiainen är tjänstledig är det Mika Uusimäki som är lokal pastor i metodistförsamlingen i Karleby.

DEBATT: Mobbningen kan förvärras när skolorna stängs

CORONA Regeringen borde tänka på vad som händer i ungdomarnas liv när skolorna nu åter ska stängas, skriver Staffan Nylund.

Nyhetsbild

Polisen manar till lugn i helgtrafiken – särskilt i södra Lappland

Många sportlovsresenärer från södra och mellersta Finland väntas återvända från norra Finland under helgen. Också ett rally-VM påverkar trafikflödet.

Nyhetsbild

Förslag: Distansuppbåd och övre åldersgräns för att inleda beväringstjänsten

En arbetsgrupp föreslår distansuppbåd i exceptionella situationer, en övre åldersgräns för när beväringstjänsten kan inledas och kortare tidsfrist för kvinnor som vill avbryta militärtjänsten.

Nyhetsbild

Svenska Odlingens Befrämjare ger stöd till dem som behöver det mest

Mera pengar och en mindre målgrupp. I år kommer SOB att stödja endast de som främjar barns och ungas vardag. – Vi tror och hoppas att de andra förstår, säger Barbro Kloo.

Nyhetsbild

Händer i dag: Soites coronagrupp möts – "Accelerationsfasen är nära"

Coronaläget försämrades drastiskt inom Soite i går eftermiddag, då fyra nya fall med okända smittkällor dök upp. I dag samlas man för att fundera på åtgärder.

Nyhetsbild

Övervägande manligt artistgarde på nya festivalen Priima – "Fler kvinnliga dialektartister borde få ta plats på scenen"

Den nya dialektfestivalen Priima i Fagerö folkpark i sommar är ett välkommet initiativ. Men varför är det så få kvinnliga artister som medverkar?

Nyhetsbild

Skatteförvaltningen påminner om coronaeffekten: Kontrollera din rätt till avdrag för 2020

2020 var ett exceptionellt år. Det kan kräva korrigeringar i den förhandsifyllda skattedeklarationen i fråga om exempelvis distansarbete och arbetsresor.

Nyhetsbild

Kuba har snart ett eget vaccin – men brödköerna ringlar långa

Köerna ringlar längre än vanligt utanför Kubas matbutiker.Samtidigt är landet nära en vetenskaplig triumf – massimmunisering med ett egenutvecklat vaccin mot covid-19.

Nyhetsbild

UPM överklagar rivningsförbud

JAKOBSTAD UPM vill riva det så kallade sommarkontoret och bostaden intill Cikoriafabriken. Men såväl staden som berörda myndigheter anser att de är värdefulla för den historiska helheten.

Nyhetsbild

Brandkåren övar i Kyrkbackens skola – "Samma slags rök som på disko"

KARLEBY Kyrkbackens nedlagda skola är de lokala brandmännens skola nuförtiden.

Nyhetsbild

Yle: HUS-direktör kräver striktare gränskontroll

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru lovar kommunerna tydligare direktiv om gränstester inom kort. Det framkom i torsdagens A-talk.

Nyhetsbild

Ny hall intill båtvarvet i Jakobstad

JAKOBSTAD Aktörerna i Jakobstads Båtvarv på Kittholmen vill småningom bygga en större förvaringshall för båtar. Stadsplanearkitekten anser att den bästa placeringen är intill nuvarande byggnader.

Nyhetsbild

Amnesty: Hundratals civila dödade i massaker i Etiopien

Hundratals obeväpnade civila dödades av eritreanska soldater i en massaker i delstaten Tigray i slutet av november. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Nyhetsbild

DEBATT: Gör Norden till världens första fossilfria region

KLIMATET De nordiska naturskyddsföreningarna har gemensamt närmat sig Nordens regeringar med en begäran om att de ska ta sitt klimatansvar.

DEBATT: Räcker det inte med tredubbel beskattning?

EKONOMI Skatt på lön, skatt på vinst, skatt på dividender. Skatterna är många för ägare till onoterade bolag, skriver Peter Östman som svar till Lars-Johan Andersson.

Nyhetsbild

Astra Zeneca-chefen: Jag är också besviken

Vi är också besvikna, säger Astra Zenecas koncernchef när de stora läkemedelsjättarna förklarar sig om vaccinläget i EU. Ökad produktion utlovas – och Curevac hoppas få sitt vaccin färdigt senare i vår.

Nyhetsbild

Diskodrottningen från Alcazar nysatsar i Melodifestivalen

Nu står Tess Merkel på egna ben i Melodifestivalen för första gången. – Det har varit jäkligt grått ett tag nu. Det är en lyx att få färglägga människors liv på lördag, säger hon.