|

Sara Danius får stort stöd – #knytblus trendar på sociala medier i dag

Den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius lämnade Akademien iklädd knytblus. Zoom
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius lämnade Akademien iklädd knytblus.

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien. I dag trendar #knytblus på sociala medier och överallt syns prydligt knutna rosetter till stöd för Sara Danius, både bland svenska politiker och kändisar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En rad svenska politiker visar upp sig i knytblusen på sociala medier för att stötta Danius och kampen om jämställdhet.

Sveriges socialminister Annika Strandhäll (S) syns i en svart variant i sociala medier och konstaterar att "Nu kör vi fredag. Det blir den svarta blusen i dag …".

– Någonstans kommer man till den punkten att man är minister men samtidigt också en människa som inte sitter uppe i något elfenbenstorn, säger hon till TT.

– Med den snabba och dramatiska utveckling som vi fick se i går – och den värdighet som Sara Danius och Sara Stridsberg hanterade situationen med – blev det här ett enkelt sätt att visa solidaritet mellan kvinnor som sitter på makthavarpositioner och som emellanåt har det väldigt tufft.

Annons
Det finns fortfarande många oklarheter kring krisen i Svenska Akademien, men Annika Strandhäll säger att hennes stöd inte handlar om att ta ställning till alla detaljer i historien.

– Jag kan konstatera att Danius som Akademiens första kvinna på posten som ständig sekreterare fick i sitt knä att försöka ordna upp en oerhört komplex situation som byggts upp under många år.
Med orden "Arbetet för jämställdhet måste fortsätta" har Centerpartiets ledare Annie Lööf lagt upp en bild på sig själv iklädd en orangevit knytblus på Instagram.

Allianskollegan och före detta moderata partiledaren Anna Kinberg Batra meddelar via sociala medier att hon inte "planerat för knytblus i Åre-packningen, men hittade åtminstone den här i väskan i morse" med tillhörande bild där hon syns iförd en blåmönstrad variant av plagget.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) ses knyta sin vita blus på Instagram med kommentaren "En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren, på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går tillsammans!".

Även politikern Birgitta Ohlsson (L) har på Twitter meddelat att hon bär plagget för att stödja Danius, liksom Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. "Jag är på turné utan knytblus men gör en extra stor rosett av min schal i morgon", skrev Schyman på torsdagskvällen.

Den var lite trång, men den gick på! #knytblusförsara #knytblus #backagittan #backasaradanius

Ett inlägg delat av Peter Englund (@historiker_peter_englund)Peter Englund, en av de ledamöter som lämnade akademien för en vecka sedan, visar på Instagram upp en svartvit knytblus med kommentaren "Den var lite trång, med den gick på!"

Även Norstedts förlag har valt att ta till Instagram för att visa sitt stöd för Sara Danius. På deras bild ses en person iförd rosa knytblus hålla en bok i handen. "I dag, och alla andra dagar, läser vi Mary Beards bok Kvinnor och makt", skriver de.

Hållbarhetsbyrån U&we som sitter i ett av Svenska Akademiens hus på Stora Nygatan i Gamla Stan har dagen till ära prytt sin fasad med en stor rosett som ser ut att vara knuten av en gardinlängd samt en skylt som hälsar "Backa Sara" i fönstret.


Också bland kändisar är det många som poserar med knytblus till stöd för Danius. Musikern Eva Dahlgren, skådespelaren Helena Bergström och programledaren Jessica Almenäs har alla tre lagt upp foton på sina respektive Instagram-konton bärandes blusar med tillhörande knutar.

I TV4:s "Nyhetsmorgon" syntes programledaren Jenny Strömstedt bära en gammelrosa knytblus. En något mönstrad sådan bärs även av statsvetaren Marie Demker som under #svenskaakademien och #saradanius visar en bild på sociala medier med blusen på. I vit variant syns journalisten Ebba von Sydow med kommentaren "Fredag i #knytblus. Är vi fler i dag?"

Många twittrare beklagar att de inte äger en knytblus, eller undrar var de kan köpa en.

Sara Danius var den första kvinnliga ständiga sekreteraren i Svenska Akademien.

Kejsaren är naken! #knytblus

Ett inlägg delat av Eva Dahlgren (@evgud)


Fredag i #knytblus ?? Är vi fler idag?

Ett inlägg delat av Ebba Kleberg von Sydow (@ebbavonsydow)


Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan