|

I dag meddelar Svenska Akademien om det blir Nobelpris i år

"Skulle vi inte gå i land med det så tycker jag alla ska avgå", sade Kristina Lugn till Dagens Nyheter inför gårdagens möte i Börshuset i Stockholm. Zoom
Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Skulle vi inte gå i land med det så tycker jag alla ska avgå", sade Kristina Lugn till Dagens Nyheter inför gårdagens möte i Börshuset i Stockholm.

Kulturvärlden väntar med spänning på Svenska Akademiens besked om det blir ett Nobelpris i litteratur i år. Det gör också själva Nobelstiftelsen – som har fått lov att förbereda flera olika pressmeddelanden för att gardera sig inför Akademiens besked.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Om Svenska Akademien inte lyckas utse en Nobelpristagare i litteratur borde de avgå allihop. Det sade Kristina Lugn till Dagens Nyheter när hon anlände till Börshuset på torsdagseftermiddagen.

Just förslaget om att alla återstående av de aderton ska avgå lyftes bland annat högljutt i en manifestation utanför Akademiens högkvarter i Gamla Stan för några veckor sedan, då hundratals iförda knytblus protesterade mot Akademien.

Men frågan om 2018 års litteraturspris vara eller icke vara verkar ha enat den splittrade litteraturinstitutionen. Ja, i alla fall det som finns kvar av den.

– Jag är nöjd. Vi är eniga om beslutet. Alla står bakom det. Akademiens beslut kommer i ett utförligt pressmeddelande klockan 9 i morgon, sade Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén, till DN när han lämnade gårdagens möte.

Annons
Även Akademiens tillfällige direktör Göran Malmkvist lämnade mötet med en optimistisk kommentar:

– Det blir goda nyheter i morgon.

Förläggaren Dorotea Bromberg sade tidigare i veckan till TT att hon tror – och hoppas – att priset kommer att delas ut. Att inte göra det skulle kunna skada prisets anseende.

– Jag tror att vi skulle överleva det men det skulle vara väldigt synd. Jag tror att det skulle vara lite svårt att komma tillbaka och säga att priset är lika stort som det alltid varit.

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri menar att ett beslut om att inte dela ut priset skulle betyda att Akademien behöver byggas om i grunden.

– Men samtidigt är anseendet så pass skadat att vem som än får det så är 2018 året som man absolut inte skulle vilja få det, sade hon till TT tidigare i veckan.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hildur Gudnadóttir prisas på gala

Hildur Gudnadóttir prisades även under Grammy-galan tidigare i år, då för musiken till "Chernobyl". Nu har hon tilldelats ännu ett pris för sin musik till "Joker".
Foto: Matt Sayles/AP/TT

Hildur Gudnadóttir prisades även under Grammy-galan tidigare i år, då för musiken till "Chernobyl". Nu har hon tilldelats ännu ett pris för sin musik till "Joker".

Den isländska kompositören Hildur Gudnadóttir får ännu ett pris för musiken till "Joker".

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan