|

Sara Stridsberg lämnar Akademien

Sara Stridsberg. Zoom
Foto: Henrik Montgomery/TT

Sara Stridsberg.

Ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande på sin hemsida. Därmed är hon den femte ledamoten som lämnat Akademien på kort tid.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tidigare under våren har även tidigare ständige sekreteraren Sara Danius samt ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat sina stolar, varav Östergren även har begärt formellt utträde. Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i Akademiens arbete, och Lotass har begärt formellt utträde. Även Katarina Frostenson har lämnat sin stol.

Avhoppen bottnar i den djupa kris Akademien befunnit sig i sedan i fjol, då en rad kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Sedan dess har Sara Danius avgått, kungen meddelat att han ändrar i Akademiens stadgar så att det nu är möjligt att lämna på egen begäran, samt Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Därför slutar Thomas Enroth leda tre av sina körer – "Många har frågat mig hur jag orkar"

För ensamvargen Thomas Enroth har körövningarna inneburit ett socialt umgänge som han kommer att sakna.
Foto: Jonas Brunnström

För ensamvargen Thomas Enroth har körövningarna inneburit ett socialt umgänge som han kommer att sakna.

Beslutet var inte enkelt, men det var nödvändigt. Thomas Enroth slutar leda tre av sina fyra körer.

Mest läst senaste veckan