Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.9.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Fina flytet fortsätter – Pukkis praktavslut sänkte Estland

FOTBOLL Det var inte så värst vackert – men det räckte. Finland vann över Estland med uddamålet och har inlett Nations League med två raka segrar. Matchhjälte? En Teemu Pukki i storform.

Rektor stängs av från sin tjänst efter kommentarer om sexuella trakasserier

Kärsämäki kommun tar avstånd från rektorns kommentarer där han bland annat jämför sexuella trakasserier med skolmat.

Justitieministern vill förnya lag om företagstvister: "Ett pålitligt rättssystem spelar allt större roll för ekonomin"

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) vill bedöma om skiljeförfarandet måste förnyas.

Andre Nilsson matchhjälte för Standard mot PeFF II

Standard vann med 1–0 (0–0) borta mot PeFF II i division 5 MÖ-distriktet i fotboll. Andre Nilsson gjorde matchens enda mål i andra halvleken. Det bety...

NoStars föll hemma mot Sääripotku

Hemmalaget NoStars fick se sig besegrat av Sääripotku i tisdagens match i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. 1–5 (1–3) slutade matchen. Joonas Myllym...

Roys ruta: TUS slog serietvåan

FOTBOLL Reima bättre än Golden Boys.

Nyhetsbild

EM-drömmen sprack när Finland fick stryk av Polen

FOTBOLL Finlands U21-landslag brände chanser i mängder och föll mot Polen i ett regnigt Helsingfors. Resultatet innebär att Finland är avhängt i EM-kvalgruppen.

Nyhetsbild

Österbottningar stormsäkrar huset inför Florence – "Orkanen är skrämmande"

Marina och Peter Nielsen i Wilmington i North Carolina bor precis där orkanen Florence väntas slå till på torsdag. Familjen har beslutat sig för att stanna hemma, spika för fönstren och försöka förbereda sig på ett oväder av oanad kraft. – Det är skrämmande, säger Marina Nielsen.

Nyhetsbild

Insektsforskare fick en insikt – Började jobba med ätliga insekter

VASA Är insekterna framtidens föda, och är de verkligen det mest etiska valet? Det är oklart, men de är i alla fall en god bit på vägen, säger Lena Huldén. Nästan 2 000 arter anses ätliga och de är bra för både hälsan, miljön och ekonomin.

Alexander Storrank och Andriy Fadeichev avgjorde när TUS slog Friska Viljor

TUS tog till slut hem segern mot Friska Viljor i matchen på Yxpila idrottsplan på tisdagen. Matchen i division 5 MÖ-distriktet i fotboll slutade 1–2 (...

Nyhetsbild

Två förändringar i uppställningen – Sparv från start då Finland möter Estland

FOTBOLL Finland siktar på att följa upp framgången mot Ungern med att ta tre poäng mot Estland i Åbo i kväll. Tim Sparv har gjort sig kvitt sin vadskada och spelar från start.

Nyhetsbild

USA hedrar offren för 11 september-dåden

På årsdagen av 11 september-dåden hyllade USA:s president Donald passagerarna på det plan som störtade i Pennsylvania som hjältar. Han lovade att göra allt för att skydda USA från nya terrordåd.

Nyhetsbild

Drog i rivalens broms – stängs av

MOTORSPORT Italienske motorcyklisten Romano Fenati stängs av från alla tävlingar och har fått sin licens indragen, meddelar det italienska motorcykelförbundet.

Nyhetsbild

Tsipras manar till kamp mot extremhögern

Upp till kamp för EU, manar Greklands premiärminister Alexis Tsipras inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Reimas Juho Varila sänkte Golden Boys

Reima vann hemma mot Golden Boys i division 5 MÖ-distriktet i fotboll med 2–0 (1–0). Juho Varila gjorde båda målen för Reima. Med en omgång kvar är Re...

Nyhetsbild

EU grubblar om upphovsrätt på nätet

11 och 13 är numren på allas läppar i EU-parlamentet när det grubblas intensivt om nya regler för upphovsrätten på internet. Ordalydelsen i de två paragraferna får både nätjättar, utrikeskorrespondenter och popstjärnor att försöka påverka in i det sista.

Nyhetsbild

Sport gick 115 000 euro back förra säsongen

ISHOCKEY När det gick dåligt på isen för Vasa Sport svek publiken vilket ledde till att det också gick dåligt ekonomiskt. Utmaningen för klubben är nu att vända den här trenden.

Nyhetsbild

Finland förbereder sig på global uppvärmning i de arktiska områdena

Det räcker inte att motverka den globala uppvärmningen, vi måste förbereda oss för konsekvenserna, enligt Jord- och skogsbruksministeriet.

Glad i dag...

...är en fiskare

Nyhetsbild

Gold Coast Ski Marathon är Finlands största tävling på rullskidor

RULLSKIDOR Den tredje upplagan av Finlands största tävling på rullskidor – Gold Coast Ski Marathon – arrangeras på söndag med start- och målgång i Bennäs. Dagen innan gör veteranerna upp om FM-medaljerna på rullskidor.

Gallup: Hur trivs du nu när Karleby svenska gymnasium flyttat till nya adress?

Karleby svenska gymnasium (KSG) verkar sedan augusti på Hälsovägen 1 i samband med många andra utbildningar.

Nyhetsbild

En buss kommer lastad med hängivna lärare och studerande från Åbo Akademi

KARLEBY Den turkosa ÅA-bussen har ett digert program. Under sex veckor kör den via så gott som alla svenskspråkiga gymnasier. På tisdagen var det elever vid Karleby svenska gymnasium som fick information om både Åbo Akademi och studiestaden Åbo.

Nyhetsbild

Gustaf Westerholm: Äntligen slut på fånerierna i Ferrari

FORMEL 1 Beskedet att Kimi Räikkönen inte fortsätter i Ferrari har hängt i luften. När det kom på tisdagen var många vänner av formel 1 världen över, och inte minst i Finland, besvikna.

Nyhetsbild

"Det har varit ett bra tillfälle att hoppa ur boxen"

KARLEBY Konserten inleds med de musikaliska knivhuggen ur "Psycho" och fortsätter med ett nyskapande verk som Sami Klemola har gjort specifikt för foley-artisten Heikki Kossi.

Grönt för båthusbyggen ute på Laxön i Vexala

Vexala samfälligheter har beviljats ansökt undantag för att på Hamngrundet ute på Laxön i Vexala bygga nio båthus med en sammanlagd våningsyta på 488 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Yle: fullmäktigeledamot i Enontekis vill hellre ha skolnorska än svenska

Fullmäktigeledamot Elina Rousu-Karlsen (Saml) har startat en motion för att göra norska till en del av läroplanen i Enontekis.

Nyhetsbild

Dött lopp i debatt om pälsnäringen i Nykarleby

NYKARLEBY Djurrättsaktivister är djurrättsaktivister och pälsdjursuppfödare är pälsdjursuppfödare och aldrig mötas de två. Det visades ännu en gång då Svenska Yle hade bjudit in till en direktsänd debatt i Nykarleby på tisdagen.

Nyhetsbild

JHL förbereder stridsåtgärder – risk för strejk efter 24 september

Fackförbundet JHL planerar politiska stridsåtgärder för att protestera mot regeringens planer att försvaga uppsägningsskyddet.

Larsmo kan få hundpark i Holm

LARSMO Ett område i anslutning till idrottsparken i Holm har reserverats för en hundpark och parken kan byggas när detaljplanen vunnit laga kraft och det finns pengar för ändamålet.

Nyhetsbild

Korsholm om stomnätet: Utkastet kan inte godkännas

KORSHOLM Korsholms kommun har gett sin åsikt om stomnätet för landsvägar och stomnätet för järnvägar. Kärnbudskapet är att utkastet inte kan godkännas som sådant.

Nyhetsbild

Försvarsministern vägrade möta åländska journalister

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) deltog inte på presskonferensen som hölls efter hans möte med Ålands Landskapsregering på tisdagen.

Nyhetsbild

Arbetsgrupp vill satsa stort på idrott och motion i Karleby

KARLEBY Planeringen av Idrottsparken/Centralparken i Karleby har expanderat. Området utmed sundet från Anders Chydeniusgatan till Norra leden ska utnyttjas effektivt. Förutom ett fotbollsstadion och en ny inomhusarena planeras bland annat en utbyggnad av ishallen och simhallen ska få en 50-meters bassäng.

Nyhetsbild

Kommunförbundets utredning: stor variation i de förtroendevaldas arvoden

Mötesarvodena för kommunernas fullmäktigeledamöter varierar mellan 30 och 385 euro. I de österbottniska kommunerna följer arvodena i stort sett kommunens storlek. Ju större kommun desto högre arvode.

Avgifter och tomtpriser höjs i Larsmo

LARSMO Avgifterna inom miljövården och byggnadstillsynen ska höjas med cirka 2,7 procent. Det här föreslås kommunstyrelsen i Larsmo för fullmäktige.

Nyhetsbild

Ryanair: Strejker leder till nedskärningar

Dagen innan en planerad strejk bland Ryanairs piloter i Tyskland varnar bolaget för att strejkerna kan leda till nedskärningar. Ryanair förväntas i år göra en vinst på cirka 1,25 miljarder euro.

Nyhetsbild

Ex-riksdagsledamot lämnar sitt jobb efter kommentar om ”människoskräp”

Vårdbolaget Pihlajalinna tar avstånd från Riikka Moilanens uttalande om ”människoskräp”. Moilanen har jobbat som vd för koncernens dotterbolag i Uleåborg.

Nyhetsbild

Nytt bakslag för Nordkalk – nej till utvidgad kalkbrytning på Gotland

Mark- och miljööverdomstolen i Sverige säger nej till kalkstensbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Enligt beslutet kan verksamheten inte bedrivas utan att Natura 2000-området skadas.

Nyhetsbild

S-gruppens sena kvällsrabatter minskar matsvinnet

S-gruppens matsvinn har minskat med 17 procent de senaste tre åren, uppger bolaget i ett pressmeddelande. I stället för att slänga bort matprodukter har S-gruppen sålt rödmärkta produkter för 30-60 procents rabatt under kvällstid.

Nyhetsbild

Ny Nordgren-skiva med MÖK och Juha Kangas

KARLEBY Violinisten Jari Valo och valthornisten Jukka Harju är solister på Mellersta Österbottens Kammarorkesters nya Nordgren-skiva, "A Finnish Elegy".

Nyhetsbild

Böcker i tyg och rosor med lyster

NYKARLEBY Pia Kortell Bergmark, med rötterna stadigt i Öjamyllan, tycker om att läsa. Det föll sig därför naturligt för henne att göra bonader föreställande bokhyllor.

Nyhetsbild

OECD-undersökning: Kvinnor och invandrare gynnas mindre av utbildning än andra

I Finland tjänar kvinnor och personer som är födda utomlands klart mindre än personer med samma utbildning som är födda i Finland. Det skriver statsrådet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Forskare om stor militärövning: Ryssland tänker seriöst på krig

Den finlandssvenske forskaren Tomas Ries vid Försvarshögskolan i Sverige anser att Ryssland tänker seriöst på krig. Ett mål med militärövningen Vostok är att påminna Europa om behovet av en ny europeisk säkerhetsordning.

Nyhetsbild

Stubbar och torv brann i Kronoby

KRONOBY En brand i en hop med stubbar, ris och torvjord upptäcktes i Kronoby på måndag kväll. Brandkåren kunde dock släcka branden rätt snabbt.

Nyhetsbild

WFP: Var nionde människa hungrar

Hungern i världen ökar för andra året i rad. Nu går var nionde person till sängs utan att ha fått tillräckligt med mat, enligt FN:s livsmedelsprogram WFP. Konflikt är en stor bakomliggande orsak, men en annan trend blir också allt tydligare: klimatförändringarnas roll.

Nyhetsbild

Kända spelexperter besöker Jakobstad

JAKOBSTAD Eugen Sudak och Tom Kinniburgh vet allt som är värt att veta om dataspel. I slutet av september besöker de Jakobstad i samband med Yrkeshögskolan Novias evenemang QvarkCon.

Nyhetsbild

Kommunikationsminister Berner: Utred snabb tågtrafik mellan storstäderna i södra Finland

Satsningar på snabba tågförbindelser mellan Åbo, Helsingfors och Tammerfors skapar tillväxt för hela landet, visar ny konsultutredning.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu gör Finlandsturné tillsammans

När Jack Vreeswijk och Fredrik Furu turnerar tillsammans i november kommer de till bland annat Jakobstad, Vasa och Karleby.

Nyhetsbild

Avtal klart: Google köper el från vindpark i Närpes

Avtal är skrivet mellan vindkraftsparken Hedets ägare och nätjätten Google. Google köper den el som produceras vid vindparken som börjar byggas redan i år.

Nyhetsbild

Slutspekulerat: Räikkönens F1-karriär fortsätter – i Sauber

FORMEL 1 Nu är det klappat och klart. Kimi Räikkönen fortsätter sin F1-karriär, men bryter med toppstallet Ferrari. Säsongerna 2019 och 2020 rattar Räikkönen en Sauber – precis som han gjorde då karriären i kungsklassen inleddes.

Nyhetsbild

Händer i dag: Pälsnäringen debatteras i Nykarleby

NYKARLEBY I dag, tisdag, ordnar Svenska Yle en debatt om pälsnäringen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Regionens företag ser dystrare på framtiden – är mer oroade än i resten av Finland

KARLEBY De små och medelstora företagen i regionen ser betydligt dystrare på framtiden nu än de gjorde i våras.

Nyhetsbild

Jakobstadsbördiga Dan Isaksson bor och arbetar i North Carolina: "Ser ut att bli ett rejält oväder"

Dan Isaksson bor med sin familj i Durham, North Carolina, drygt två och en halv timmes bilväg från den amerikanska östkusten där orkanen Florence väntas slå till på torsdag. Isaksson som just nu befinner sig i Danmark hoppas att Florence inte ställer till det för hans hemresa.

Nyhetsbild

VIDEO: Se orkanen Florence från rymden

Den enorma orkanen Florence syns tydligt från rymden. NASA:s videoklipp är filmat från den internationella rymdstationen ISS.

Nyhetsbild

Ingen fraktur för Myrans målspottare

FOTBOLL Det ser ljusare ut med Myrans Jade Montgomery än de första prognoserna antydde.

Nyhetsbild

Niklas Käcko: Det kan inte kännas mycket bättre än så här

FOTBOLL Inhopparen Anthony Olusanya blev stor matchhjälte för Jaro när han stänkte in matchens enda mål i bortamötet i Helsingfors.

Nyhetsbild

Barnbarnets teckning får Eva att bromsa – nu efterlyser hon mera trafikvett i Vörå

VÖRÅ Trafikkulturen engagerar Vöråborna. Många upplever att bilisterna kör alldeles för fort på Vöråvägen och att många struntar i att stanna för fotgängare och cyklister. En som engagerat sig i trafikfrågan är Eva Hietanen. Och hon har tagit ett lite annorlunda hjälpmedel till hjälp, nämligen sitt sexåriga barnbarn Edith.

Nyhetsbild

Misstroendet mot Soini tas upp i riksdagen nästa vecka

Oppositionens misstroendevotum mot utrikesminister Timo Soini (Blå) ska tas upp i samband med budgetbehandlingen i riksdagen nästa vecka, uppger sakkunnige Lauri Finér vid socialdemokraternas gruppkansli.

Nyhetsbild

Hösten bjuder på superruska i år – här är förklaringen till färgprakten

Den torra sommaren ger goda förutsättningar för att ruskan kan bli riktigt praktfull i år.

Nyhetsbild

Florence ökar i styrka – evakuering inleds

Orkanen Florence fortsätter att samla kraft ute över Atlanten. Orkanen har uppdaterats till kategori fyra på den femgradiga skalan, uppger USA:s orkancenter NHC.

Nyhetsbild

UPPROP: Är du på plats på amerikanska östkusten?

Över en och en halv miljoner människor har uppmanats att evakuera i tre delstater på den amerikanska östkusten, som hotas av orkanen Florence. Är du på plats i North och South Carolina eller Virginia? Hör av dig till oss!

Nyhetsbild

Saara Aalto: "Kan det här verkligen hända en finländsk tjej?"

KARLEBY Saara Aalto jämför livet som artist med livet som elitidrottare. Hon äter hälsosamt, sover minst nio timmar om dygnet och hinner inte träffa sina vänner särskilt ofta.

DEBATT: GPS på varg ingen räddning för jägaren

De flesta jägare kan följa hunden på realtid med ett GPS-halsband. Av någon underlig anledning har Lukes, som vi nog förstår medvetet, en positionsfördröjning på varghalsbandet på flera timmar vilket betyder att jägaren inte vet var vargen rör sig då han släpper hunden.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu tycks landsbygden avfolkas med alla medel

Med alla till buds stående medel skall landsbygden avfolkas och ge plats för en sedan länge nästan utrotad varg. Återigen får vi snällt se på när statsmakten kör över oss landsbygdsbor med buller och bång.

DEBATT: Mycket har gjorts för riksväg 8

Kommunikationsministeriets förslag att klassa ner riksväg 8 kom som en otrevlig överraskning för Österbotten.

DEBATT: Riksåttan för viktig för Finlands utveckling och ekonomi för att ignoreras

Vi undertecknade noterade med största förvåning och besvikelse när vi såg Kommunikationsministeriets utlåtande kring stomnätet. Att den för våra regioner så viktiga riksväg 8 prioriteras ner är för oss obegripligt och fullständigt fel.

Avbrott i polisens e-tjänster på tisdag eftermiddag

I kväll går det inte att ansöka om ett pass via polisens webbtjänst.

Nyhetsbild

Läkare utan gränser: Över 100 döda i båthaverier utanför Libyens kust

Över 100 personer, däribland minst 20 barn, omkom när två båtar kapsejsade vid Libyens kust nyligen. Det uppger Läkare utan gränser (MSF), som pratat med överlevande.

Nyhetsbild

EU-utskott röstade för hårdare bilkrav

EU-parlamentets miljöutskott har i Strasbourg röstat för en minskning av bilars koldioxidutsläpp som är kraftigare än vad kommissionen föreslagit. Utskottet vill minska nivåerna med 45 procent till år 2030 jämfört med nivån år 2021.

Nyhetsbild

Bevattning av potatisodling störde grannen – ljudnivåerna inom lagens ramar

PEDERSÖRE En Östensöbo har upprepade gånger lämnat in en anmälan om bullernivån på egnahemmets gård. Orsaken till oljudet är pumpanordningen vid en intilliggande potatisodling.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Man kan inte kila före när man hämtar barnen

När studenterna har återvänt till studieorterna och barnen har vant sig vid läxor igen, brukar föräldrarna till yngre barn falla in i samma kommunikationsmönster som före sommarlovet. Nu består de viktigaste vardagliga samtalen återigen av att ”lämna”,"hämta”, ”föra” och ”skjutsa”.

Nyhetsbild

LEDARE: SD har skott sig på kampen mellan blocken

LEDARE Det största hindret för en fungerande regering i Sverige är de djupt rotade, politiska traditionerna med blockpolitik.