Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.5.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Trump betalade sin advokat för utlägg

USA:s president Donald Trump har betalat sin advokat Michael Cohen för de utlägg han 2016 haft på mellan 100 001 och 250 000 dollar till en "tredje part", enligt ett dokument som Trump undertecknat och som offentliggjorts av USA:s regeringskansli för myndighetsetik.

Nyhetsbild

Pridefestivalen i Beirut stoppas

Myndigheterna i Libanon har stoppat pridefestivalen i Beirut, den enda i sitt slag i arabvärlden.

Nyhetsbild

Konkret plan med fokus på lärandets glädje i Karleby

KARLEBY Glädje och upplevelser är något som betonas i den nya utvecklingsplanen inom småbarnspedagogik och undervisning i Karleby. Den godkändes av bildningsnämnden på tisdagen.

Nyhetsbild

MV-lehti försvann från nätet

Publikationen MV-lehtis webbsida och har försvunnit från nätet och publikationen går inte heller att hitta på Facebook.

Nyhetsbild

Hård kritik mot flygmyndigheter

Trots bräcklig ekonomi under flera år har Nextjet tillåtits att flyga vidare. Myndigheterna har visserligen hotat med böter och indragna tillstånd, men det blev det egna konkursbeslutet som satte flygplanen på marken för gott. De drabbade kommunerna är kritiska till myndigheternas flathet.

Nyhetsbild

Hamas: De flesta dödsoffren från vår rörelse

Oroligheterna vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan har klingat av. Israel hävdar att egyptiska påtryckningar ligger bakom. Men det förnekas av den palestinska rörelsen Hamas som också uppger att de flesta dödsoffer var medlemmar i organisationen.

Nyhetsbild

Kyrkomötet debatterade samkönat äktenskap

Kyrkomötet debatterade samkönat äktenskap, en fråga som starkt delar kyrkan. Konstitutionsutskottet fick skarp kritik för att inte ha försökt hitta en lösning i frågan.

Oskari Uomala ny i Hermes

ISHOCKEY Hermes förstärker sitt centergarde. Oskari Uomala, som kommer från Espoo United, är ny i Karlebylaget. Hans kontrakt är på 1+1 år.

Nyhetsbild

Zuckerberg ska frågas ut av EU-parlamentet

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har gått med på att träffa EU-parlamentet för att svara på frågor. Bakgrunden är skandalen kring Cambridge Analytica där 87 miljoner Facebook-användares data delats med analysföretaget och uppskattningsvis drygt 55 300 svenska användarkonton kan ha drabbats.

Nyhetsbild

Onsdagen blev årets varmaste dag hittills i Österbotten

Vasas högsta temperatur det här året, 25,5 grader, noterades på onsdagen. I Kronoby och Karleby var det ännu varmare med 26,9 grader.

Nyhetsbild

Trump: Oklart om Nordkoreamöte kommer ske

Nordkorea hotar med att ställa in mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogram. Nu säger Trump att det är oklart om mötet kommer att äga rum.

Nyhetsbild

Restaurerade Kuddnäs fungerar för både rullstol och barnvagn

NYKARLEBY Efter en cirka två år lång och omfattande restaurering är Kuddnäs nu öppet för allmänheten igen. Redan första dagen var flera grupper på plats för att bekanta sig med Topelius barndomshem.

Döda begravs i Gaza efter måndagens våld

Sjukhusen i Gaza närmar sig bristningsgränsen efter våldsamheterna där närmare 60 palestinier dödades och tusentals skadades, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter.Samtidigt samlas palestinier för att begrava gårdagens dödsoffer.

Nyhetsbild

VM-dagboken, del 3 – Förlust, seger och nachos – och Céline Dion

ISHOCKEY-VM En vecka VM kör man inte utan att en viss trötthet smyger in i bakhuvudet. Men VM-dagboken tröskar på. Det blir en vandring på gågatan, lite fotbollskultur och en inblick i hur det funkar i intervjuzonen. Och är bussarna i Herning automatväxlade?

Nyhetsbild

Donald mot Donald när EU pratar USA

USA:s president Donald Trump är inte på plats – men är ändå mannen i allas tankar när EU:s stats- och regeringschefer samlas i Sofia.Middagsmötet domineras helt av de kärvande relationerna till USA.

Nyhetsbild

Jonas Hammarberg: Utvecklingen blir aldrig långsammare än den är i dag

Jonas Hammarberg vet att förändring går snabbt. Som 19-åring föll han och bröt ryggen, läkarna på Halmstads lasarett gav honom inget hopp om att kunna börja gå på nytt. Men så mötte han en kirurg som lovade fixa honom. Och världen förändrades igen.

Nyhetsbild

Vittnesmål om ryssmöte i Trump Tower släppta

Den amerikanska senatens rättsutskott har släppt dokument rörande ett omtalat möte i Trump Tower i juni 2016.Medlemmar i Donald Trumps presidentkampanjstab träffade då ryssar som hävdade att de hade komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton.

Nyhetsbild

24-årig brottsling misshandlad med eldgaffel i Korsnäs

KORSNÄS En utbränd bil och ett oskyldigt tips ledde till ett av de märkligare brottsfall som Korsnäs sett. Två inbrottstjuvar blev osams och deras förhållande urartade i våldsamheter.

Nyhetsbild

Hertén kraschade i Riga – Nyvall trea i Sverige

MOTORSPORT Legendsförarna har varvat upp – med varierande framgång. Ingen fick klättra upp på podiet i den inhemska serien. Och i Riga körde Mathias Hertén in i betongen. Bättre gick det däremot för Tommi Nyvall i Sverige.

Nyhetsbild

Nextjet slutar flyga – begär sig själv i konkurs

Nextjet ställde på onsdagen alla flyg på marken och begär sig själv i konkurs. Bolaget satsade in i det sista men pengarna räckte inte till och ägarna ville inte skjuta till med mer.

Nyhetsbild

Vi behöver fler myrstackar och mer engagemang

Den chef som lyckas få sina medarbetare lika engagerade i jobbet som i fritiden har framgången i en ask.

Nyhetsbild

Landskapens hyror motsvarar 10 procent av hela budgeten – landskapet Österbotten befarar att hyrorna stiger

Landskapens lokalcentral offentliggjorde på onsdagen de preliminära hyrorna för landskapens lokaler från och med 2020.

Nyhetsbild

Oljeläckage i Alholmens industripark

JAKOBSTAD Fabrikspersonal och enheter från Jakobstads brandstation bekämpade ett litet oljeläckaget i Alholmens industripark.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Umeå och Vasa kan bära färjesatsning själva, men det vore oskäligt"

VASA Vasa och Umeå kunde själva bära hela satsningen på en ny Kvarkenfärja. Det står klart sedan även Umeå godkänt stöd och borgen. Förhoppningen om statligt stöd lever kvar.

Nyhetsbild

Nu har Tyllis rum att växa - vill anställa tio nya

KARLEBY Med en ny hall på 3000 kvadratmeter har Tyllis i Karleby nu möjlighet att jobba effektivare. Man hoppas kunna anställa tio nya arbetare - men det är inte helt lätt.

Nyhetsbild

Peter Boström: Så fruktansvärt trist

JAKOBSTAD Nextjets konkursansökan är ett faktum och bolagets styrelsemedlem Peter Boström är förkrossad.

Tammerfors sällar sig till det urbana upproret

Tammerfors stadsfullmäktige ska i brådskande ordning behandla ett utlåtande med syfte att fälla vård- och landskapsreformen.

Nyhetsbild

Helsingfors polischef Lasse Aapio stängs av från sin tjänst tillsvidare

Enligt inrikesminister Kai Mykkänen är avstängningen inte ett ställningstagande för eller emot polischefen.

Nyhetsbild

Regeringen backar inte i landskapsreformen trots städernas uppror

Huvudstadsregionens rungande nej till vård- och landskapsreformen vållade ingen beslutsångest i Statsrådets korridorer på onsdagen. Reformen går vidare som tåget, trots gnisslet i maskineriet. Det bedyrar familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) och kommunminister Anu Vehviläinen (C).

Securitas var första företaget som fick jämlikhetspris – dömdes för diskriminering förra veckan

"Stafettpinnen för jämlikhet", Tasa-arvokapula, gick för första gången till ett företag då Stadin osaamiskeskus gav över pinnen till Securitas. På onsdagen för en vecka sedan fälldes företaget för diskriminering efter att ha sagt upp en väktare med diabetes.

Engelsk världsmästare död

Den engelske fotbollsprofilen Ray Wilson, som var med och vann VM-guld 1966, har avlidit 83 år gammal. Det meddelar hans förra klubb Everton.

Nyhetsbild

Originalskådisar i "Zombieland 2"

Tio år efter premiären av den populära skräckkomedin "Zombieland" kan det bli en uppföljare. Det avslöjar manusförfattaren Paul Wernick till tidningen Vulture.

Nyhetsbild

Detta gäller för dig som Nextjet-kund

Nextjet har ansökt om konkurs och samtliga flyg är inställda – det här kan du som kund göra om du drabbats.

Nyhetsbild

Här är vägarna som får ny beläggning i sommar

VASA Motorvägen, Söderuddsvägen i Korsholm, Bertby- Lålaxvägen i Vörå och Åminnevägen i Malax får ny beläggning i sommar. Statens pengar borde räcka till 400 kilometer väg men räcker endast till 250 i Södra Österbottens NTM-centrals område.

Nyhetsbild

Vägar får beläggning på Västra Vikarholmen

LARSMO Västra Strandvägen och Strandgränden i Larsmo asfalteras i sommar. Både vägarna finns på Västra Vikarholmens detaljplaneområde.

Nyhetsbild

Film är hett inom marknadsföring - men det ska göras på rätt sätt

JAKOBSTAD Lentus Films är ett relativt nyetablerat företag på marknaden. Men passionen för att skapa meningsfulla filmer har Hugo Forsman och Anton Mehto haft länge.

Nyhetsbild

Unga ger konsert tillsammans

KARLEBY På lördag ger Kokkolan nuorisokuoro en konsert tillsammans med gäster från en av Karlebys vänstäder. Musikaliskt tar de sina åhörare världen runt.

Nyhetsbild

Soite med i pilotprojekt kring valfrihet

KARLEBY Social- och hälsosamkommunen Soite har bland de första i landet valts ut att delta i regeringens pilotprojekt kring valfriheten i vårdreformen.

Nyhetsbild

Se bilderna: Future 2018 i full gång

JAKOBSTAD Årets Future-mässa har startart och det är gott om folk i Campus Allegro. Många företag är på plats för att byta tankar och få ny inspiration för framtiden.

Nyhetsbild

Henrietta Kekäläinen : Allt handlar om hur man använder tekniken

JAKOBSTAD Henrietta Kekäläinen är en mångsysslare som har en stark tro på teknik. Hon säger att alla behöver förstå teknik åtminstone i viss mån.

Nyhetsbild

Blå framtid blev "reformsinnat konservativ" och fick ny logo

Ända sedan partiet tillkom för snart ett år sedan har Blå framtid tampats med frågan om var man står på den politiska kartan. Nu är det klart: man är "reformsinnat konservativ".

Nyhetsbild

Fler namn klara för Kaustbyfestivalen - voodoo och schaman på scen

KAUSTBY Nu har hela programmet för sommarens folkmusikfestival i Kaustby släppts. Och det rymmer en del överraskningar.

Nyhetsbild

SDP vill täta läckagen i skattesystemet

Tyngdpunkten i beskattningen bör ligga på ägande, skattesystemet bör hålla tätt och skattebasen bör vara bred. Så summerar SDP sitt nya skatteprogram.

Nyhetsbild

Nextjet i konkurs - alla flyg ställs in

Nextjet slutar flyga och kommer att ansöka om konkurs står det på deras webbplats.

Nyhetsbild

Stort intresse för framtidens teknik

JAKOBSTAD Redan en halvtimme före öppnandet av framtidsmässan Future 18 är det full fart i montrarna. Asko Lammi presenterar någonting som ser ut som ett enkelt kassaskåp. Företaget Livion finns i Jakobstad och Karleby och har återförsäljare och kunder i hela Norden.

Nyhetsbild

Lägre inflationstakt i eurozonen

Inflationstakten i eurozonen backade i april, enligt statistikorganet Eurostat.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas vd Hannu Linna: "Priset på el nådde botten i fjol"

Att öppna elräkningen har inte varit speciellt jobbigt under de senaste månaderna. Priset på el har nämligen legat på en rekordlåg nivå. Priserna är fortsatt låga, men botten nåddes i fjol, bedömer Hannu Linna, vd för Vasa Elektriska.

Nyhetsbild

Ärkebiskopens avsked firas i Åbo domkyrka den 27 maj

Kari Mäkinen går i pension vid månadsskiftet maj-juni. Han har varit ärkebiskop sedan 2010 och efterträds av Tapio Luoma.

Nyhetsbild

Polisens bild av hotellbranden på Åland börjar klarna – Utreds som sabotage

Utredningen av branden på Godby på Åland fortskrider. Polisen tackar för tipsen och har redan förhört några av de vittnen som tog kontakt.

Nyhetsbild

Allt du behöver veta om kvartsfinalerna i VM

ISHOCKEY-VM Kan Schweiz överraska Finland? Och ska Sverige försvara sitt VM-guld från i fjol? På torsdag inleds slutspelet i VM i Danmark.

Nyhetsbild

Pälsdjursgödsel blir näring till växthus och balkonger

Pälsdjurens gödsel passar mycket väl för framställning av näringsrik gödsel till växthus och hemhushåll. Det skriver Profur i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Anni Teerikangas tar över manskören

KRONOBY Anni Teerikangas, ursprungligen från Karleby men numera bosatt i Jakobstad, leder Kronoby Manskör från hösten 2018.

Nyhetsbild

Interaktiv mässa i Jakobstad – i dag arrangeras Future 2018

JAKOBSTAD I dag är det dags för Future 2018 mässan i Jakobstad. Mässan som arrangerats årligen sedan 2016 pågår under eftermiddagen mellan 14 och 18 på Campus Allegro.

Svenska Yle: Före detta lärare i svenskspråkig Helsingforsskola åtalas för flera sexualbrott

En tidigare lärare i Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning. Skolans rektor åtalas för brott mot tjänsteplikt, rapporterar Svenska Yle.

Nyhetsbild

Uppåt för WBB - senaste skivan in på listor i USA och Australien

KARLEBY Wentus Blues Bands senaste album har tagit sig in på topplistor både i USA och i Australien.

Nyhetsbild

Umeå kommunföretags styrelse går in med färjemiljoner: "Allt ser bra ut"

VASA Nu är det i praktiken klart för en ny Kvarkenfärja. Umeå kommunföretag går in med samma pengasummor som Vasa. "Det hela ser ju bra ut", säger vd Mikael Öhlund.

Nyhetsbild

Välfärden är hög i Larsmo

LARSMO Statistiskt sett mår man gott i Larsmo. Det visar den välfärdsberättelse som kommunstyrelsen behandlade i måndags.

Nyhetsbild

Twitter intensifierar kampen mot nättroll

Twitter har tagit fram nya metoder för att lättare identifiera nättroll som endast är ute efter att trakassera och störa konversationer, meddelar företaget.

Roys ruta: NoStars-LBK 1-1

Fotboll Det blev oavgjort mellan NoStars och Larsmo Bollklubb i tisdagens sena match i Karleby.

Nyhetsbild

Drygt tio år utan 90 meter – "Visst skulle det vara fint att ännu någon dag kasta så långt"

FRIIDROTT Finlands bästa spjutkastare Tero Pitkämäki laddar upp för ännu en säsong på världstoppen. Medan hans tyska konkurrenter kastar monsterbågar på över 90 meter förbereder Pitkämäki sig i lugn och ro för säsongens första tävlingar.

Skatteförvaltningen börjar använda ny fullmaktstjänst

Från början av november kan både privatpersoner och företagskunder sköta sina skatteärenden genom Suomi.fi-fullmakter.

Nyhetsbild

Inget triathlon i Vasa i sommar

TRIATHLON Sun City Triathlon har ordnats fyra år i rad. I sommar blir det inget femte triathlon i Vasa.

DEBATT: Måtte landskapsreformen falla

Vi behöver en vårdreform, men landskapen blir dyra och odemokratiska.

Nyhetsbild

DEBATT: Insekter på menyn kräver lång anpassning

Vi blir genom både press och media allt mer uppmärksammade på att vi borde ändra våra matvanor, vi borde äta mindre rött kött och bli mera miljömedvetna i våra val av råvaror.

Professor: Östersjön påverkas av vad vi väljer att äta

Framtidens utmaning är att kombinera livsmedelsproduktionens och havsmiljöernas målsättningar. Urbaniseringen och den tekniska utvecklingen inom energiproduktionen gör det lättare att nå Östersjöns miljömål. Å andra sidan kan en ökad efterfrågan på animaliska proteiner sätta käppar i hjulet.

Radhus nära att totalförstöras i brand i Heinola

En radhuslänga med fyra bostäder var nära att totalförstöras i Heinola i Päijänne-Tavastland. Alla femton invånare evakuerades och klarade sig utan skador.

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim har lämnat fångenskapen

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim i Malaysia är nu en fri man.

Nyhetsbild

Eat Out ska locka folket till restaurangerna

JAKOBSTAD Jämna summor och lite lägre priser än vanligt. Det är vad restaurangerna lockar med under den långhelg som fått namnet Eat Out. Målet är att skapa en starkare restaurangkultur i regionen.

Nyhetsbild

Restaurangerna sänker tröskeln

KARLEBY Restaurangvärlden ska öppnas upp bättre. Det sker bland annat via ett evenemang som ordnas andra veckoslutet i juni i Karleby och Jakobstad med omnejd. Evenemanget benämns Eat Out och tanken är att det ska utvecklas och bli årligen återkommande.

Nyhetsbild

Forskares upptäckt: Anne Franks fräckisar

Nytt material ur Anne Franks dagbok har sett dagens ljus. På tisdagen visade forskare upp sin senast upptäckt i det historiska verket – en trettonårings dagboksanteckningar om sex och fräckisar.

Nyhetsbild

Bill Cosby får sitt straff i september

Nyligen dömdes Bill Cosby för sexuella övergrepp mot Andrea Constand.

Nyhetsbild

FN-soldater saknas i Kongo-Kinshasa

Två soldater ur FN:s fredsbevarande styrka Monusco saknas sedan den kolonn de färdades i, i sydvästra Kongo-Kinshasa, attackerats.

Nyhetsbild

Döda begravdes i Gaza efter måndagens våld

Sjukhusen i Gaza närmar sig bristningsgränsen efter våldsamheterna där 60 palestinier dödades och tusentals skadades, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter.Samtidigt samlades palestinier på tisdagen för att begrava dödsoffer.

Nyhetsbild

Krympande japansk ekonomi

Den japanska ekonomin krympte under första kvartalet för första gången på två år till följd av svag konsumtion, enligt officiell statistik.

Nyhetsbild

Hårda bud för Tesla på börsen

Elbilstillverkaren Tesla Motors, med den omstridde ägaren Elon Musk, tar fortsatt stryk på Wall Street. Aktiens fall verkar ha spätts på av uppgifter om ett nytt planerat byggstopp för den haussade Model 3.

Nyhetsbild

Nya tecken på vattenplymer på Jupitermåne

Forskare har sett nya tecken på vattenplymer på Jupiters måne Europa. Himlakroppen anses vara en av de mest lovande i sökandet efter liv bortom vår egen planet.

Nyhetsbild

Mexikansk journalist mördad

I Mexiko har en journalist mördats i delstaten Tabasco.

Nyhetsbild

Askmoln från vulkanen på Hawaii – Kan orsaka andningsbesvär

Ett stort askmoln från vulkanen Kilauea på ön Hawaii har fått myndigheterna att utfärda en varning.

Nyhetsbild

Nordkorea: Toppmötet måste omprövas

Nordkorea hotar med att ställa in det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och landets ledare Kim Jong-Un.Regimen säger sig behöva ompröva toppmötet om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogram.

Nyhetsbild

Tampa Bay vann tredje mötet med Washington

ISHOCKEY Tampa Bay tog sin första matchseger i NHL-semifinalen mot Washington.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

Landslagstränaren om Skrabb: Har de rätta egenskaperna för att vara en målspottare

FOTBOLL När landslagstränaren i fotboll, Markku Kanerva, ska beskriva vad som gör Simon Skrabb intressant för kommer han med en överraskande iakttagelse. Kanerva avslöjar också vem som kommer att vara Finlands lagkapten i höstens Nations League-kval.

Helsingfors universitets digitala nyhetsöga ska inte bara läsa nyheter utan förklara dem också

Forskare vid Helsingfors universitet, HU, har fått nästan en miljon euro av EU för projektet News Eye, en nyhetsläsare som ska förklara gamla nyhetsartiklar på olika språk med hjälp av artificiell intelligens.

Nyhetsbild

Ministeriets valchef: Visst går det att flytta landskapsvalet

Justitieministeriets valchef är tydlig; Vilken söndag som helst duger för landskapsval. Däremot har han ingen åsikt om vad som borde göras: "Frågan är så pass känslig."

Nyhetsbild

Is i magen om vargar

Det allra farligaste djuret väger fjäderlätt i jämförelse med vargen.

Nyhetsbild

Nationella fiskedagen på onsdag – barn får prova på att fiska

På onsdag ordnas evenemang om fiske på 60 platser runtom i Finland. Beroende på ort får barnen prova på att meta, bekanta sig med olika fiskemetoder, artbestämma fisk och lära sig om fiskhantering och fisk som mat.

Kari Tarkiainen får pris för bästa vetenskapliga verk på svenska

Professor Kari Tarkiainen belönas av Svenska litteratursällskapet med statsrådet Mauritz Hallbergs pris för bästa vetenskapliga verk på svenska. Han har skrivit om hur den svenska Rysslandsbilden formades 1478–1721.

Nyhetsbild

DEBATT: Konsumenterna undanhålls väsentlig information om matproduktionen

En färsk doktorsavhandling av Pia Smeds visar att till och med över en tredjedel av eleverna i grundskolans lägre årskurser har en felaktig uppfattning om matproduktionen.