Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

12.7.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Wall Street upp igen

Börserna i New York gick upp på torsdagen, bland annat tack vare att flera stora teknikföretag steg till nya rekordnivåer. Flera industrijättar återhämtade sig också efter en nedgång dagen före.

Nyhetsbild

Polisinsats efter sjukdomsfall i Salisbury

En man i 30-årsåldern har insjuknat i Salisbury i Storbritannien på Castle Street, i närheten av den restaurang där den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades förgiftade av nervgiftet novitjok, rapporterar Sky News.

Nyhetsbild

Kina: Inga samtal om inte USA slutar hota

Kina tänker inte förhandla med USA om att få slut på handelskriget om inte USA slutar med sina hot, meddelar Kinas vice handelsminister vid ett möte i Argentina med världshandelsorganisationen WTO.

Nyhetsbild

Bon Iver och The National-musiker i ny duo

Indierockmusikerna Justin Vernon från Bon Iver och Aaron Dessner från The National har ett gemensamt musikprojekt – Big red machine.

Nyhetsbild

FBI-agent: Kritiska sms påverkade inte jobbet

FBI-agenten Peter Strzok som i sms kritiserade Donald Trump under presidentvalkampanjen hävdar att det rörde sig om personliga åsikter som inte påverkade hans arbete. Strzok gjorde uttalandet när han hördes av kongressen.

Stormy Daniels greps - men friades från anklagelser

Den tidigare porrstjärnan Stephanie Clifford, med artistnamnet Stormy Daniels, greps vid ett uppträdande på en strippklubb i Ohio i USA.

Nyhetsbild

Leveelahti tog medalj

FRIIDROTT Finland öppande medaljkontot i U20-VM i Tammerfors på torsdagen. Helena Leveelahti var som bäst då det verkligen gäller och noterade nytt finländskt ungdomsrekord i diskus. Hennes rekordkast 56,80 räckte till silver.

Nyhetsbild

Rikssvensk företagare fick fin idé - låter folk sova som björnar

Kan man faktiskt övernatta i ett björnide? Ja, åtminstone om man frågar Jan-Erik Vallin och hans hustru Kajsa Arvidsson Vallin i Dorotea kommun. Deras idé har väckt uppmärksamhet även utomlands, skriver VK.

Nyhetsbild

Esbobon Jarno Kokko valdes till årets tangokung

SEINÄJOKI På torsdagskvällen avgjordes vem som skulle utses till årets tangokung. Efter en spännande tävling var det Esbobon Jarno Kokko som fick ta emot kungakronan.

Efterlängtad seger för Såka - bröt förlustsviten mot FC Ylivieska II

Det har varit en tung period med fyra förluster i rad för Såka i division 6 MÖ-distriktet i fotboll. Men hemma mot FC Ylivieska II bröts den tuffa svi...

Nyhetsbild

Solen sken på ÖID-juniorerna

PEDERSÖRE På ett soldränkt Pedersöre Idrottscentrum gjorde Österbottens friidrottsjuniorer mellan 14 och 19 år upp i distriktsmästerskapet. Motvind på löparbanorna gjorde det knepigt för deltagarna i ett par av grenarna.

Oavgjort toppmöte mellan Myran och Tarmo

Det blev oavgjort, 0–0 (0–0), i matchen mellan de båda topplagen i Damtrean MÖ-distriktet i fotboll, Myran och gästande Tarmo, på torsdagen. Med fyra ...

Nyhetsbild

NMR bjuder in nationalister till demonstration i Åbo på terrordådets årsdag

Den 18 augusti – ett år efter knivattacken i Åbo – kommer Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att ordna en demonstration mot mångkultur. De protesterar även mot den kommande förbudsrättegången mot organisationens finska gren.

Roys ruta: Jobbigt för Såka

Fotboll Mållöst mellan IK Myran II och Tarmo i damtreans toppmöte.

Nyhetsbild

Turkiet dömer 72 till livstid för kuppförsök för två år sedan

En turkisk domstol har dömt 72 personer, bland dem flera militärer, till livstids fängelse för blodbadet på en central bro i Istanbul i samband med den misslyckade statskuppen för två år sedan.

Varning för vilseledande och fakturaliknande anbudsbrev

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar i synnerhet varumärkesinnehavare att vara vaksamma på fakturaliknande anbudsbrev.

Nyhetsbild

Årets värmerekord i landets nordligaste kommun – 30,3 grader

Sommarens högsta temperatur uppmättes på torsdagen i Utsjoki, som är den nordligaste kommunen i EU.

Nyhetsbild

Katt kröp in i sotlucka – fastnade i skorsten

LARSMO På torsdagskvällen fick räddningsverket rycka ut till Larsmo för att rädda en katt ur en skorsten.

Nyhetsbild

Trump publicerar brev från Kim Jong-Un

USA:s president Donald Trump har på Twitter publicerat ett brev från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, daterat den 6 juli.

Markus Kivelä och Ville Känsälä heta när Friska Viljor slog Kobolt BK

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match för Friska Viljor, som vann borta mot Kobolt BK med 2–1 (1–1) i division 5 MÖ-distriktet i fotboll på tisdage...

Nyhetsbild

Niinistö vill tro på att Trump menar allvar – "det här är början på ett enat Nato"

Donald Trumps kraftiga utsagor på Natos toppmöte i Bryssel verkar inte ha skrämt upp president Sauli Niinistö. Efter avslutat möte anser Niinistö att de två dagarna förlöpte förvånansvärt smärtfritt och i samförstånd. Däremot saknar han beslut kring tidtabeller och praktiska arrangemang.

Nyhetsbild

Anhängarna möter Trump på flygplatsen – "Vi vill visa att Finland är ett varmt och välkomnande land"

På söndag kommer Helsingfors gator fyllas av demonstranter. Åtminstone tre olika grupper samlas med anledning av måndagens toppmöte. En av demonstrationerna väntas bli jättestor medan de två andra inte vill kalla sina evenemang för demonstrationer.

Nyhetsbild

I år får betydligt fler brunbjörnar fällas

Finlands viltcentral har beviljat sammanlagt 260 dispenser för jakt på brunbjörn i stamvårdande syfte för jaktsäsongen som börjar den 20 augusti. Dessutom kan man på renskötselområdet, med stöd av regional kvot, fälla 95 brunbjörnar.

Nyhetsbild

Trump besöker May i London

USA:s president Donald Trump har anlänt till London för ett toppmöte med den politiskt ansatta premiärministern Theresa May, vars brexitpolitik lett till flera minister- och parlamentsavgångar.

Nyhetsbild

"Talkoandan är stark i Jeppo"

NYKARLEBY Jeppos UF-lokal har över hundra år och flera renoveringar på nacken. Nu snyggas fasaden upp med hjälp av talkoarbete som en del av leaderprojektet Björken och Stjärnan.

Nyhetsbild

Vem lurade vem i Nextjetaffären?

På Åland är man sur och skyller på de österbottniska ägarna och den operativa ledningen i flygbolaget för att det gick som det gick. Men vem lurade riktigt vem? Sanningen är väl att alla verkar ha låtit sig duperas och vägrat se att kejsaren faktiskt var naken.

Nyhetsbild

Paul Simon släpper nytt – under avskedsturnén

Musikikonen Paul Simon avrundar som bäst sin långa musikkarriär med turnén "Farewell Tour". Men helt klar med musiken är han inte.

Esse IK III toppar tabellen efter seger mot FC Folk

Esse IK III är ny serieledare i division 7 MÖ-distriktet i fotboll. Detta efter hemmaseger med 3–0 mot FC Folk. Esse IK III leder nu serien med två po...

Nyhetsbild

Torkan tär på spannmålsskörden – "Vi måste vänja oss vid extremväder"

KORSHOLM Just nu pågår sommarens andra torrperiod och väderprognoserna utlovar inget regn de närmaste dagarna. Det leder till oönskade följder för spannmålen.

Nyhetsbild

FM i minigolf avgörs på Vasklot i helgen – en sport mer än bara klubba och boll

MINIGOLF. Att tävla i minigolf är mer än att bara ta klubba och boll och bege sig ut på banorna för att testa lyckan. De flesta som deltar i helgens FM-tävlingar på Vasklot har kommit till Vasa två dagar på förhand för att lära sig banornas hemligheter och vilken av de tjugotals bollarna som passar bäst att användas var.

Nyhetsbild

Varg på gård försökte anfalla hund och betedde sig hotfullt mot människor

En varg tog sig ovanligt nära bebyggelse, bara tio meter från verandan, och morrade och visade tänderna mot tre människor.

Nyhetsbild

Bara 100 meter för Anna Julin

Friidrott IF Nykarlebynejdens Anna Julin jagade in i det sista en tid som skulle ha gett henne rätt att starta på 200 meter i FM, men nu blir det ändå bara 100 meter för hennes del i Jyväskylä nästa vecka.

Nyhetsbild

Över tvåhundra kräver att Yle-journalister sägs upp och betalar ersättningar

I ett öppet brev kräver Ann-Katrine Backman och Anders Sultan ersättningar av Yle-journalisterna Anna Viveca Gardberg och Jonas Jungar. Orsaken är Yles rapportering om kolloidalt silver.

Nyhetsbild

Äldsta studenten i Finland fick stilig gåva av Stockmann

JAKOBSTAD Både bekanta och obekanta har kommit fram till Matti Dahlbacka, 82, efter han uppmärksammades som den äldsta bland skaran nyexaminerade studenter i år. En dag fick han ett oväntat sms från Stockmann.

Nyhetsbild

Regnet stoppar inte torgterrassens invigning

JAKOBSTAD Att regnet öste ner på torsdagseftermiddagen hindrade inte Citygruppen från att inviga de nya trädäcken på torget.

Nyhetsbild

Finländskt varv med i kampen om färjebygget

Namnen på de fyra varv som tävlar om att få bygga Kvarkenfärjan förblir hemliga. Däremot säger Tomas Häyry att ett av varven är finländskt.

Nyhetsbild

Magasin visar upp det unika i småstaden

JAKOBSTAD Om cirka en vecka lanseras "Inspiration", ett magasin om godbitarna i Jakobstad. Utgivare är Citygruppen.

Nyhetsbild

Finländsk dragspelsfado och fascinerande medleyn

RECENSION Att säga att Eero Grundström och Maria Kalaniemi kompletterar varandra är enligt ÖT:s recensent en underdrift. Man kan knappt uppfatta var den ena börjar och den andra slutar.

Nyhetsbild

Munter liten spelmanstämma i Kaustby

RECENSION Många folkmusikintresserade vallfärdar år efter år till Kaustby folkmusikfestival för att inspireras och lära sig ny musik. Festivalens onsdag har av tradition haft en viss finlandssvensk prägel.

Nyhetsbild

Handelskrig oroar redan dämpad europeisk export

Europeisk industri visar tecken på att gå allt trögare – och ett eskalerande handelskrig kan försämra situationen för Sveriges export. – Om handelsutspelen blir verklighet kan det bli tal om recession, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank.

Nyhetsbild

Rekordhög inflation i USA

Amerikanska konsumentpriser steg 0,1 procentenheter i juni, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Jämfört med samma period i fjol har priserna stigit 2,9 procent, vilket är den högsta inflationssiffran sedan 2012, skriver Financial Times.

Nyhetsbild

Trump hyllar sig själv efter Nato-möte

Ett fantastiskt möte säger USA:s president Donald Trump och hävdar att han fått övriga Nato-länder att gå med på att lägga mer på försvaret, snabbare än tidigare.Om det verkligen stämmer är en annan sak.

Nyhetsbild

Stefan Ingves: För tidigt att ändra kurs för Sveriges ekonomi

Kursen ska vara oförändrad för svensk penningpolitik och fortsatt försiktighet är nödvändig. Det är riksbankschef Stefan Ingves syn, enligt protokollet från penningpolitiska mötet den 2 juli.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Riklig algblomning den närmaste tiden

De senaste dagarnas varma väder och väderprognoserna för de närmaste dagarna talar för rikligare blomning av blågröna alger i de österbottniska landskapen, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Väntat innehåll i Mays brexitplan – plan på stopp för fri rörlighet

Mycket av innehållet i den brexitplan som den brittiska regeringen presenterade på torsdagen var väntat. Bland annat vill Storbritannien sätta stopp för den fria rörligheten, skapa en slags tulluppgörelse med EU samt behålla deltagande i vissa EU-institutioner.

Nyhetsbild

EU sänker tillväxtprognos

Osäkerheten i relationerna till USA bidrar till att EU nu skriver ner sin tillväxtsprognos för i år från 2,3 procent i våras till 2,1 procent just nu. Samma siffror gäller för både eurozonen och för hela EU.

Nyhetsbild

Puigdemont kan utlämnas för korruption

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont kan utlämnas till Spanien för misstankarna om förskingring, men inte för de mer allvarliga anklagelserna om uppror, meddelar högsta domstolen i Schleswig-Holstein, Tyskland.

Nyhetsbild

Fyra båtvarv tävlar om att bygga Kvarkenfärjan

VASA Fyra båtvarv är med i slutkampen om att få bygga den nya färjan som ska gå mellan Vasa och Umeå. Tre av varven finns i Europa och ett i Asien.

Nyhetsbild

Fortsatt Trump-ilska i Nato

USA:s president fortsätter att skälla på låga försvarsbudgetar i övriga Nato-länder och tvingar övriga ledare till en extrasession vid dagens toppmöte i Bryssel.I praktiken är det mesta ändå "business as usual" i Nato-samarbetet.

Nyhetsbild

Två döda då bil frontalkrockade med långtradare på riksåttan

MAXMO Klockan 12.25 kom larmet om att en personbil och en tankbil hade krockat på riksåttan i Maxmo, cirka 200 meter från Öling i riktning mot Palvis. Två människor omkom i olyckan. Riksåttan var stängd för trafik fram till 15.40-tiden.

Arg i dag...

...är en Jakobstadsbo

Nyhetsbild

Antalet jordbruk minskar men produktionen är på samma nivå

Antalet lantbruk minskar i snabb takt i Finland men de finländska bönderna producerar fortfarande lika mycket. Det visar naturresursinstitutet Lukes och Landbygdsverket Mavis färska uppgifter.

Nyhetsbild

Karleby tar emot syriska barnfamiljer i höst

KARLEBY I början på hösten anländer en ca 25 personer stor grupp kvotflyktingar från Syrien till Karleby. Det handlar om barnfamiljer som närmast kommer från Turkiet.

Nyhetsbild

Sockerfria energidrycker vanliga bland unga som styrketränar: "Mer av ett varumärke än en dryck"

Företagen bakom de osockrade energidryckerna använder främst sponsrade träningsprofiler på sociala medier för att marknadsföra sina produkter. Näringsfysiologen Anki Sundin säger att energidryckerna varken är nyttiga eller onyttiga.

Nyhetsbild

Staden bjuder på böcker - Gamlakarleby stads historia går åt som smör i solen

Mycket läsbart till hängmattan i sommar. Staden har städat lagret och bjuder nu på Karleby sockens och stadens historik.

Nyhetsbild

Stormy Daniels gripen – "politiskt motiverat"

Den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels har gripits vid ett uppträdande på en strippklubb i Ohio, USA.

Nyhetsbild

Vardagsrummet är möblerat

Satsningen visar hur man med ganska små medel kan ge staden ett lyft.

Nyhetsbild

Dåliga foton kan vara ett minne blott tack vare finländska forskare

Alla som tagit ett foto med mobilen vet att de lätt blir korniga och suddiga, speciellt om de tagits i mörker. Nu har finländska forskare varit med och utvecklat ett nytt sätt att förbättra dåliga bilder med hjälp av artificiell intelligens.

Nyhetsbild

Aoide vann Konsta Jylhä-tävlingen

KAUSTBY Med sitt passionerade framträdande övertygade Aioide Konsta Jylhä-tävlingens jury om att det var de som skulle ta hem segern i år - och det gjorde de.

Andras mening

Friluftsjazz på Strandis

LARSMO På dagen två år efter att Anders Lindhs Orkester uppträdde inför publik för första gången återvänder orkestern till första platsen den spelade på för att ge en friluftskonsert.

Nyhetsbild

Norwegian vänder förlust till vinst

Norska flygjätten Norwegian redovisar en vinst före räntor och skatt på 153,6 miljoner norska kronor för andra kvartalet i år. Detta kan jämföras med förlusten på 862,9 miljoner samma period i fjol.

Nyhetsbild

Framtidens stjärnor visar upp sig i Vasa: "Det finns runt 400-800 talangscouter på plats"

U19-EM U19-EM i fotboll har aldrig arrangerats så långt norrut som nu. Mästerskapet har aldrig heller spelats helt på konstgräs. Vasa och Seinäjoki är alltså unika värdstäder, där publiken kommer att få se spelare som ska försöka ta hem segern och samtidigt imponera på talangscouter.

Nyhetsbild

Släktforskningen förde honom till USA

SOMMARGÄSTEN Ove Grundwall är en berest 81-åring som spårat upp sin släkt i USA. Förutom släktforskningen har lärarrollen varit central i Grundwalls liv. Han har speciellt velat värna om de elever som inte annars hörts så mycket i klassen.

Nyhetsbild

Fisk åt folket

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Patent- och registerstyrelsen uppmanar varumärkesinnehavare att vara på sin vakt

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar varumärkesinnehavare att vara särskilt vaksamma mot fakturaliknande anbudsbrev.

KOLUMN: Vem uppfann fotbollen?

Det går tydligen inte att undvika. Trots att jag har svårt att komma på något mer sömnalstrande än att se 22 personer tävla om vem som är bäst på att sparka på en läderkula förväntas jag ha en åsikt om sporten ifråga.

Nyhetsbild

Kroatien i VM-final: "Det här är historiskt"

FOTBOLLS-VM Mario Mandzukic är hela Kroatiens hjälte idag.Det var nämligen 32-åringen som avgjorde VM-semifinalen mot England med sitt 2–1-mål i förlängningen och såg till att Kroatien kunde vända 0–1-underläge till seger.– Vi förtjänade segern, säger matchhjälten Mandzukic enligt AFP.

Nyhetsbild

14-årig flykting hjälte i Thailand-räddningen

Adul Sam-On, 14, fungerade som tolk mellan de instängda pojkarna i grottan i Thailand och dykarna. I dag hyllas den statslöse flyktingen från Myanmar som en av flera hjältar som bidrog till den lyckade räddningen, trots svåra odds.

Framtidens vatten pumpas från Lochteå

KARLEBY Karleby Vatten har siktat in sig på nya grundvattenområden att pumpa vatten ifrån. Men först ska naturen tas i beaktande.

Nyhetsbild

Kvarkenområdet kan gå miste om miljontals euro

Konkurrensen om EU-pengar blir betydligt hårdare om Botnia-Atlantica-programmet inte får en fortsättning. Projektvärlden riskerar att förlora miljontals euro.

Nyhetsbild

Polisen hör förgiftade mannen i Amesbury

Den 44-åriga man som skadades allvarligt av nervgiftet novitjok i brittiska Amesbury har blivit gradvis bättre. Polisen hoppas nu att han ska leda dem på spåren om var han blev förgiftad och bringa klarhet i mysteriet.

Nyhetsbild

Fuskanklagelser inför Pakistanval

Pakistan går till val den 25 juli men redan kommer anklagelser om valfusk.Det är Pakistanska folkpartiet (PPP) som menar att man motarbetas i och med en utredning som nystar kort tid före valet i en flera år gammal korruptionshärva. Enligt PPP är det ett försök att påverka opinionen.

Nyhetsbild

Hund väckte invånare när bastu brann i Karleby

KARLEBY En bastutunna förstördes i en brand under natten till torsdag.

Nyhetsbild

Jehovas vittnen bygger ny sal i Munsala – sajt samlar 2000 talkoarbetare

MUNSALA Inom några månader ska en ny Rikets sal stå klar i Munsala. Men först måste den gamla och större byggnaden jämnas med marken. Allt utom pålgrundläggningen görs av Jehovas vittnen från olika områden som kommit till Österbotten för att bygga salen.

Äntligen poäng för FC United mot FC Popula

Det blev sex förluster i rad för FC United i Damtrean MÖ-distriktet i fotboll. Men borta mot FC Popula kom det efterlängtade trendbrottet, även om det...

Nyhetsbild

Wapnet upp på slip, crowdfunding planeras för Vega

JAKOBSTAD Jakobstads Wapen ska upp på slip i slutet av sommaren. Då ska botten besiktigas och eventuellt åtgärdas. För Vegas del händer det inte så mycket konkret, men det lobbas flitigt.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Trump får det hett om öronen

Njut av den sköna värmen! Men önska gärna samtidigt att det ska vara kallt som i Sibirien i Sibirien.