Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.10.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

900 utländska IS-medlemmar gripna i Syrien

Den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som understödd av USA drivit bort terrorrörelsen IS från stora delar av landet, har fängslat omkring 900 utländska IS-medlemmar.

Nyhetsbild

Uppdaterad: Den försvunna 84-åringen är hittad

NÄRPES En man på 84 år försvann i Närpes klockan 08 på torsdagen. Polisen bad allmänheten om observationer, och nu är mannen hittad.

Nyhetsbild

Leder efter spektakulär hole-in-one

GOLF Engelsmannen Eddie Pepperell kan mycket väl ha stått för årets slag på Europatouren under första rundan i British Masters.

Nyhetsbild

Ortodoxa kyrkan i Ukraina erkänns fristående

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland får också konkreta kyrkorättsliga följder.Ett östortodoxt kyrkomöte har beslutat att erkänna den ortodoxa kristenheten i Ukraina som fristående från den ryska – något Moskva har varnat för.

Nyhetsbild

Elva döda i jordskred i Colombia

Minst elva personer har omkommit i ett jordskred orsakat av kraftiga skyfall staden Marquetalia i Colombia, enligt landets katastrofmyndighet.

Krock mellan personbil och tankbil i Kalajoki

Riksväg 8 är avstängd norr om Kalajoki på grund av en kollision. En person omkom i olyckan mellan en tankbil och personbil.

Nyhetsbild

Vapenlagen till riksdagen – hindrar inte de med vapenhobby

Regeringen lämnade in en proposition till riksdagen den 11 oktober med förslag till ändringar i skjutvapenlagen, lagen om frivilligt försvar samt värnpliktslagen. Målet är att farliga vapen inte hamnar i fel händer.

Nyhetsbild

Sju bötesstraff från domstol ska kunna leda till fängelse

Den som upprepar ett brott som endast ger böter ska i framtiden också kunna dömas till fängelse.

Nyhetsbild

Regeringen föreslår att större snöskotrar ska få användas

Regeringen föreslog den 11 oktober ändringar i fordonslagen, körkortslagen, terrängtrafiklagen och vägtrafiklagen. Orsaken är att man ser nyttan i större snöskotrar för turismen och företagsverksamheten.

Nyhetsbild

Tim Sparv inför Estland borta: Vi går in som liten favorit

FOTBOLL Landslaget vet sin plats på fotbollskartan. Det finns ingen hybris inför mötet med Estland. "Vi måste vara jäkligt ödmjuka. Inget lag är lätt för oss", säger Tim Sparv.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands framfart följer logisk linje

Åsikterna går isär om Nations League, men faktum kvarstår. En ny väg mot ett slutspel stakas ut och vårt landslag har inlett resan med två segrar.

Nyhetsbild

Två nya inval i Akademien

Svenska Akademien har valt in ytterligare två ledamöter för att fylla de stolar som står tomma. – Ja, det blir inval. Två, säger ledamoten Per Wästberg när han lämnar Akademiens möte i Börshuset i Gamla stan.

Nyhetsbild

Regionala skarvsamarbetsgruppen kritisk – "Varför får inte vi vara med?"

Den nationella skarvsamarbetsgruppen som Miljöministeriet ska tillsätta får skarp kritik av den regionala skarvsamarbetsgruppen i Österbotten och Mellersta Österbotten. Orsak: De regionala representanterna har inte bjudits in. – Vi anser att den nya gruppen är partisk, säger Lasse Skog.

Nyhetsbild

Rymdfarare överlevde dramatisk nödlandning

Rymdraketen med två ombord hade precis skjutits upp när en av bärraketerna fick problem. Det ledde till en dramatisk men lyckosam nödlandning i Kazakstan. Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärderna. Samtidigt inleds en brottsutredning.

Nyhetsbild

Atria krävs på 192 000 i böter efter dödsolycka i Sverige

En anställd klämdes till döds på företaget Atrias livsmedelsfabrik Borås i februari i fjol. Åklagaren anser att problemet med maskinen var känt före olyckan.

Nyhetsbild

Helsingforsbörsen fortsätter falla – Fed höjer räntan än en gång

Kurserna på börsen i Helsingfors fortsatte nedåt på torsdagen. Den nedåtgående trenden har hållit i sig i två veckor och OMXH-indexet har nu backat nästan tio procent.

Nyhetsbild

Över 30 gruvarbetare omkom i Kongo-Kinshasa

Över 30 gruvarbetare har omkommit i Kongo-Kinshasa i samband med ett skred, uppger lokala myndigheter. Tiotals människor tros vara instängda i guldgruvan, som ligger i Södra Kivuprovinsen.

Nyhetsbild

Rico förgiftades i Karleby – fick tuggben med råttgift

KARLEBY Hunden Rico i Karleby dog efter att någon slängt in ett hundben som sannolikt var förgiftat med råttgift. Händelsen är polisanmäld.

Nyhetsbild

Blair uppmanar Labour rösta ner brexitavtal

Storbritanniens tidigare premiärminister, den förre Labourledaren Tony Blair, manar sina partikamrater att rösta ner överenskommelsen om brexit som premiärminister Theresa May försöker få till med EU.Från Nordirland kommer hot om misstroendeomröstning mot May.

Nyhetsbild

Trump: Centralbanken är galen

– Jag tycker att Fed har blivit galen. Det sade USA:s president Donald Trump i ett vasst angrepp mot Federal Reserves räntepolitik, som fortsatte på torsdagen.

Nyhetsbild

Nu går det undan i skogen – rekordpriser på virke

Finländsk skog är het nu. Det avverkas som aldrig förr och virkespriserna är rekordhöga. I Österbotten verkar det ändå vara något lugnare.

Nyhetsbild

Gymnasiedag lockade 1800 ungdomar till Brändö

Gymnasieungdomar från olika delar av Österbotten fick på torsdagen bekanta sig med studiestaden Vasa. – Många vill veta hur inträdesproven är, säger Kaisa Ollila som studerar till socionom.

Nyhetsbild

Trump och Xi Jinping planerar möte

USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping planerar ett toppmöte i samband med G20-mötet i Argentina i slutet av november, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Nyhetsbild

Sjuttioåringar firades i församlingscentret: Erfarenhet gör en fördragsam

JAKOBSTAD Många kända ansikten och någon ny bekantskap träffade de flesta som deltog i församlingens 70-års fest under torsdagen. Med åldern följer både större fördragsamhet och stora kunskapsresurser konstaterades det bland jubilarerna.

Nyhetsbild

Kerttu Niskanen vill stå på prispallen med lillebror Iivo: ”Har mina bästa år framför mig”

LÄNGDSKIDOR Längdåkaren Kerttu Niskanen har torkat OS-tårarna och laddat om. Trettioåringen vet att åren på toppen småningom är räknade – nu är det dags att få till en fullträff i VM.

Nyhetsbild

16-åriga Sonja Korpelainen jobbar som chefredaktör på flickdagen

Den internationella flickdagen firas på torsdag. Med dagen vill man uppmärksamma flickor i utsatta situationer. Dagen till ära får finländska flickor jobba som chefer på olika företag.

Nyhetsbild

Halla-aho på Twitter: "Arbetslösa invandrare kan trampa el"

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har väckt en del uppmärksamhet efter att han blev utmanad att komma på en ny energikälla. Hans svar var att etablera en kraftanläggning med generatorer som drivs av invandrare som cyklar.

Nyhetsbild

I full fart mot skidsäsongen – "Det optimala skulle vara mycket snö"

LÄNGDSKIDOR Fristilsåkning i högsta växeln avgör VM-medaljerna i Seefeld i vinter. Finlands föryngrade landslag tränar skejt utan stavar.

Nyhetsbild

Regeringen vill veta om riksdagen tror på sysselsättningspolitiken

På onsdag ska riksdagen rösta om förtroendet för regeringen. Omröstningen sker på initiativ av regeringen och handlar om regeringens sysselsättningspolitiska linje.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker frias – två andra åtalade dömdes för misshandel

Korsholmspolitikern åtalades för misshandel efter ett handgemäng på en bröllopsfest i Björköby. På torsdagen friades han av Österbottens tingsrätt. De två andra åtalade dömdes för misshandel.

Nyhetsbild

Bror Gunnar Jansson och Erja Lyytinen spelar på bluesparty

Karleby Blues- och rootsmusikfestivalen Scandinavian Blues Party hålls på lördag i Snellmanssalen. Erja Lyytinen och Bror Gunnar Jansson uppträder.

Nyhetsbild

Försvunne kändiskatten Cato hemma igen

Kändiskatten Cato, som försvann i en misstänkt kidnappning förra veckan, är hemma igen. Det kan han och hans husse tacka Facebook och många engagerade kattvänner för.

Nyhetsbild

Misstag bakom skottlossning i Karleby?

Det är fortfarande oklart vem som sköt och skadade en person i Karleby natten till måndagen. Polisen vill gärna ha tips om fallet.

Nyhetsbild

"Surrealistisk rysare" kan bli kris för Trump

Det misstänkta mordet på saudiern Jamal Khashoggi får det att skaka rejält under fötterna på USA:s president Donald Trump. När kritiken växer, både från omvärlden och på hemmaplan, kan landets brist på agerande mot sin nyckelallierade i Mellanöstern orsaka en diplomatisk kris.

Nyhetsbild

Bildningsnämnden vill ha närmare en miljon euro till

JAKOBSTAD Bildningsnämnden i Jakobstad vill att budgetramen för år 2019 utökas. Det som behövs är knappt 0,85 miljoner euro till.

Nyhetsbild

Fyra ukrainska soldater dödade i Donetsk

Fyra ukrainska soldater har dödats av proryska separatister i det senaste våldsutbrottet i östra Ukraina, meddelar försvarsdepartementet. Två av dem dödades i skottlossning och de två andra dog av skadorna från en minexplosion. Ytterligare tre soldater har skadats.

Nyhetsbild

DNA går bättre än väntat – 2018 blir bättre än fjolåret

Mitt i torsdagens börsturbulens gick teleoperatören DNA ut med en positiv resultatvarning. Det fick kursen att visa grönt. DNA bedömer att rörelseresultatet förbättras 2018 jämfört med 2017.

Nyhetsbild

Konststuderande erövrade skyddad funkisbyggnad

KARLEBY Den gamla skyddade funkismacken i centrum av Karleby pryddes på torsdagen med allehanda texter och bilder. Det var konststuderande från Kelviå som tapetserade byggnaden för att uppmärksamma dess förfall.

Nyhetsbild

Börsoron sprider sig i världen – Stockholmsbörsen ner 2,5 procent

En våg av börsoro sprider sig från Wall Street. Stockholmsbörsen är inget undantag utan faller med cirka 2,5 procent efter en natt präglad av börsras på flera stora asiatiska börser.

Nyhetsbild

Ny vargattack på Lövs rävfarm i Nykarleby

NYKARLEBY För andra gången på mindre än tre veckor drabbades familjen Lövs rävfarm i Forsby, Nykarleby av en vargattack natten till torsdagen.

Nyhetsbild

Martials mål kostade Man United 10 miljoner

FOTBOLL Anthony Martials 2–2-kvittering hjälpte Manchester United att till slut vinna med 3–2 mot Newcastle i lördags. Men målet blev också en dyr historia för Premier League-klubben – bokstavligt talat.

Nyhetsbild

LEDARKOMMENTAR: Turismen outnyttjad potential i Jakobstad

Fäboda är politiskt sett en het potatis som kräver politiker med mod.

Nyhetsbild

Beslutet om Bahta dröjer: "Väldigt jobbigt"

FRIIDROTT Drygt två månader har gått sedan nyheten om svenska Meraf Bahtas misstänkta dopningsbrott briserade. Fortfarande finns inget beslut från dopningskommissionen. "Det är klart att det är väldigt jobbigt för henne", säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.

Nyhetsbild

Bendtner åtalas för misshandel

FOTBOLL Danska anfallaren Nicklas Bendtner åtalas för misshandel av en taxichaufför i Köpenhamn.

Nyhetsbild

Nadal hjälper katastrofoffer på Mallorca

TENNIS Efter de kraftiga regnen och översvämningarna i Sant Llorenç på Mallorca ställer tennisstjärnan Rafael Nadal upp och hjälper de drabbade.

Nyhetsbild

Fler anställda inom äldreomsorgen – men klientens önskemål glöms lätt bort

Bara varannan enhet inom hemvården har frågat klientens anhöriga eller sin egen personal hur de bedömer servicens tillräcklighet eller kvalitet, visar en färsk undersökning.

Nyhetsbild

Polisen synar bokföringen i biskop Laajasalos bolag

Biskopen Teemu Laajasalos användning av arbetsgivarens kreditkort blev en nationell nyhet i januari. På torsdagen meddelade Helsingforspolisen att det inte finns skäl att misstänka att något brott begåtts, även om han inte alltid följt kyrkans regler.

Nyhetsbild

I år fälldes 6 800 vitsvanshjortar – dramatisk ökning från i fjol

Mängden hjortbyten som rapporterats fram till den 9 oktober är totalt 6 800 individer, vilket är 2 700 individer fler än under motsvarande tid i fjol. Flest hjortar har fällts i Egentliga Finland.

Nyhetsbild

Kimmo Pietinen tar över som vd för STT

Nyhetsbyrån STT:s nya vd har ett förflutet som bland annat redaktionschef på Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Allt fler ansöker om ersättning för skador orsakade av fridlysta djur

Närings-, trafik- och miljöcentralerna har i år betalat ut bidrag till ett belopp av sammanlagt 1,25 miljoner euro som ersättning för skador som förorsakades av fridlysta djur i fjol. Summan har mer än fördubblats jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Ingen misstänkt för tjuvjakt i Nedervetil

NEDERVETIL Det finns ingen misstänkt i fallet med den döda älgkon som hittades i ett dike i Nedervetil för drygt två veckor sedan.

Nyhetsbild

Svajigt på börsen – här är tre saker som kan utlösa en totalkrasch

Det skakar på världsmarknaderna – också i Helsingfors och i Stockholm. Men varför? Här är de tre största riskerna för en börskrasch.

Nyhetsbild

Fredspristagaren Al Gore till Oslo för att tala om klimathotet

Tidigare fredspristagaren och vicepresidenten i USA, Al Gore, kommer till Oslo i december som huvudtalare vid årets fredsprisforum. Klimatkämpen Gore ska hålla tal dagen efter det att fredspriset delats ut.

Nyhetsbild

Rymdfarare överlevde dramatisk nödlandning i Kazakstan

Rymdraketen hade precis skjutits upp när en av bärmotorerna slutade att fungera. Det resulterade i en dramatisk men lyckosam nödlandning i Kazakstan. Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärderna, i väntan på en utredning.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Små händer fixar planteringen – växtkraft i glashusen under marknadshelgen

Jakobstad Lagom till höstmarknaden fylls glashusen på torget med lökar och växter. 88 dagisbarn ska fixa vårens blomsterprakt i stora krukor.

Nyhetsbild

Dussintals döda i strider i Afghanistan

Minst 15 afghanska gränspoliser har dödats i strider med talibaner vid en gränspost i Kunduz i norr, uppger lokala myndighetsföreträdare.

Nyhetsbild

Magma analyserar den svenskspråkiga högskoleutbildningen

Syftet är att producera en rapport med relevans in på 2030-talet.

Nyhetsbild

I dag behandlar riksdagen hans medborgarinitiativ

En tvingades betala nypris för sin ärvda sommarstuga medan en annan beskattades i två länder. Mannen bakom medborgarinitiativet om slopad arvs- och gåvoskatt, Vasabon Christian Pundars, har fått ta del av många berättelser.

Nyhetsbild

Rättegång mot seriepedofil i Helsingfors tingsrätt – alla offer var pojkar

Den misstänkta seriepedofilen dolde sitt ansikte när rättegången mot honom inleddes. Åklagaren Yrjö Reenilä säger att de tidigare domarna kan leda till ett hårdare straff.

Nyhetsbild

Idol-Vanja har rötter i Österbotten: "Jag vill bli rebell"

NÖJE Vanja Engström är Idoldeltagaren med lila läppar och en lika färgsprakande personlighet som en del inte verkar kunna tåla. Men hon har fans också – även i Österbotten, där Vanja tillbringat flera somrar.

Nyhetsbild

Vinkrönikan: Prisvärt från Piemonte

KRÖNIKA Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Nyhetsbild

Pedersörebördig polisstuderande i Hervanta bloggar på svenska

Polisyrkeshögskolan har två nya bloggare: Emma Salomäki från Kyrkslätt och Simon Hagman från Pedersöre.

Nyhetsbild

Fem frågor till...

JAKOBSTAD ...Matilda Engström, 28 år och affärsverksamhetschef på Stadshotellet i Jakobstad, som bildningsnämnden i går kväll valde till ny chef för småbarnspedagogiken i Jakobstad.

Nyhetsbild

Rapport: Hårfina skillnader mellan finsk- och svenskspråkigas värderingar

En jämförelse mellan svensk- och finskspråkiga finländares identiteter visar att skillnaderna mellan språkgrupperna är överraskande små. Finlandssvenskarna, särskilt österbottningarna, betonar hembygdens betydelse för den egna identiteten.

Nyhetsbild

Norskt bolag köper VR Track

Tillsammans blir NRC Group och VR Track Nordens största bolag som fokuserar på spårinfrastruktur.

Nyhetsbild

Jazzen drog blåsaren Ingemar i Hep Stars tillbaka till Nykarleby

NYKARLEBY Året var 1969 och Hep Stars gör sin första och sista turné i Finland, där bandet inför en hysteriskt hänförd publik spelar i Nykarleby, Korsnäs, Esse och Smedsby.

Nyhetsbild

Dags för Nations League igen – Forsell är redo för hjälterollen

FOTBOLL En av höstens hetaste finländare är tillbaka i landslaget. Petteri Forsell har väntat på det. "Jag ser mig som en avgörande spelare om vi måste göra mål, säger Polen-proffset.

Nyhetsbild

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Nyhetsbild

Fler döda på Mallorca – femåring saknas

De kraftiga regnen och översvämningarna i Sant Llorenç på Mallorca har nu kostat tio människor livet, skriver Diario de Mallorca. Samtidigt söker räddningstjänsten efter en försvunnen femåring.

Finland investerar i afrikansk vindkraft

Finlands finansiering på 1,54 miljoner euro ska stödja utvecklingen av klimatprojekt i de fattigaste länderna. Pengarna kan användas till exempel för forskning kring möjligheterna att utnyttja vågenergi och lagra el.

DEBATT: Vi mycket ledsna över det inträffade.

Efter rapporteringen i ÖT om den äldre man som olyckligtvis fördes till fel adress från jouren på Malmska i förra veckan förundrar sig Kenneth Myntti i en krönika (ÖT 10/10) över att företrädare för Malmska kommit fram till att inget avgörande fel har gjorts på sjukhuset och han anser att någon form av offentligt medgivande behövs.

DEBATT: Fackföreningar har särställning

Socialdemokraten Viktor Kock är förnärmad över mitt förslag att reducera avdragsrätten gällande medlemsavgiften till fackföreningar. Kock rasade och skrev att jag borde be kyrkan om ursäkt för att jag gjorde en jämförelse med kyrkligt medlemsskap. Ett krav som jag inte förstår, eftersom poängen var, att ett kyrkligt/frikyrkligt medlemsskap behandlas orättvist i beskattningen i förhållande till medlemsskap fackföreningar.

DEBATT: Höj din lägsta nivå, Kock

FSD:s ordförande Viktor Kock går åt Peter Östman och KD i en insändare 9.10 rubricerad ”Östman och KD skyldiga kyrkan ursäkt”.

Nyhetsbild

DEBATT: Sexbrottsanklagelser i media kan bli förödande

Henrik Othman gör ett försök att rättfärdiga medias handlade vad gäller Kulturprofilen och andra offentliga personer som blivit polisanmälda för bland annat våldtäkt. (ÖT och VBL ledare 7 oktober 2018).

Nyhetsbild

Henrik Othman: Kvacksalvare skor sig på desperation

För nio år sedan diagnosticerades jag för tjocktarmscancer. Beskedet var en chock och jag tvekade inte ett ögonblick då jag slussades in i en behandling med såväl tuffa operationer som cytostatikabehandling. Den etablerade läkemedelskonstens ackumulerade sakkunskap räddade mitt liv och i dag är jag fullt återställd.

Nyhetsbild

Dramatiska börsfall – 6 procent ned i Taiwan

Efter gårdagens fall i Europa och Amerika går även asiatiska börser ner på bred front. Börsen i Taiwan tappade under torsdagsförmiddagen 6,3 procent.

Nyhetsbild

"Jurtjyrkogården" görs om

Stephen Kings skräckroman "Jurtjyrkogården" filmatiseras igen.

Nyhetsbild

Förödelse i orkanen Michaels spår

När orkanen Michael drog in över norra Florida under eftermiddagen amerikansk tid hade den byggts upp i styrka över Mexikanska golfen. Med vindstötar på över 69 meter per sekund knäcktes träd och hus kollapsade.

Nyhetsbild

Efterlysning: Är du på plats i orkandrabbade Florida?

Är du på plats i i Florida? Eller känner du någon österbottning som är det? Hör av dig till oss!

Nyhetsbild

Det kan bli fler inval för Svenska Akademien

Två nya ledamöter har valts in i Svenska Akademien, men två stolar står fortfarande tomma. Om Akademien kommer att välja in fler nya ledamöter och om Katarina Frostenson kommer att lämna sin stol efter torsdagens sammankomst återstår att se.

Nyhetsbild

Tredje man pekas ut i nervgiftsattacken i Salisbury

En tredje rysk man påstås vara inblandad i nervgiftsattacken i Salisbury i Storbritannien, enligt den ryska nyhetssajten Fontanka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Livligt på seniordagen i Idrottsgården

Jakobstad Tips om resor, handmassage och smarta hjälpmedel. Seniordagens tema var tryggt boende hemma. Tekniken gör vardagen lättare för många.

Nyhetsbild

Familj donerade mammas tavlor: "Hon hade varit glad att de fått ett tryggt hem"

KARLEBY Museet i Karleby har fått ta emot tjugoen akvareller av Kaarina Staudinger-Loppukaarre. De doneras av hennes dotter och svärson.

Nyhetsbild

LEDARE: Mörkar medier mord och dråp?

Utmaningen för medierna är att hålla fast vid fakta och inte populistiskt springa efter läsarnas önskningar om hur verkligheten borde vara.